Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Лівані залишається головним болем для Європи.


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Союз повинен і надалі брати участь у вирішенні проблем Лівану, сприяти політичному і економічному відновленню країни, надавати гуманітарну допомогу біженцям і переміщеним особам. Про це сьогодні говорили депутати Європарламенту на зустрічі зі спеціальним представником Євросоюзу з мирного врегулювання на Близькому Сході та іншими високопоставленими європейськими чиновниками.

Ізраїль/Ліван – Ізраїльський танк на Ізраїльсько-Ліванському кордоні. 28 серпня 2006 р.
Ситуація в Лівані залишається непевною, країна потребує політичної і економічної розбудови, вважає Теему Таннер, посол Фінляндії при Євросоюзі. Спеціальний представник ЄС з мирного врегулювання на Близькому Схода Марк Отте так описав становище в Лівані:

“Я б назвав ситуацію в регіоні не бездоганною, але вона також і не є незадовільною. Вогонь там припинений, незважаючи на інциденти. Здається, що “Хезболла” добровільно утримується (від дій). Ліванська армія разом із миротворцями ООН розміщують війська, контакти між собою підтримують керівники миротворчих сил, армій Лівану та Ізраїлю. Головним викликом залишається роль міжнародних сил у контролі над лівансько-сирійським кордоном, що є головною вимогою ізраїльського уряду”.

І європарламентарі, і високі чиновники Євросоюзу задоволені тим, що Європа нещодавно зобов’язалася відправити близько 7 тисяч миротворців, які становитимуть половину контингенту ООН у південному Лівані. Фінський посол упевнений, що це свідчить, наскільки Євросоюз зацікавлений брати участь в розв’язанні проблем регіону. Між тим у Лівані слід вирішити ще чимало питань, серед яких – роззброєння угруповання “Хезболла”, розмінування, очищення від нафтового забруднення, реконструкція країни. Багато зусиль слід докласти і для вирішення гуманітарних проблем. Говорить Крістіан Леффлер, представник Єврокомісії, відповідальний за Близький Схід та Південне Середземномор’я:

“З моменту закінчення конфлікту там швидко змінилася ситуація, а це змінює виклики міжнародній спільноті для вирішення гуманітарної кризи. Повернення біженців і переміщених осіб відбувається набагато швидше, ніж будь-хто очікував. Приблизно 900 тисяч осіб уже повернулися – не обов’язково додому, але у свій регіон, близько до своїх домів. Кінець конфлікту також відкрив доступ до 100 тисяч чоловік, які залишалися в південному Лівані, але які були недосяжними в період конфлікту”.

Він назвав головні проблеми для мешканців Лівану, серед яких – доступ до води, приховані міни тощо. Єврокомісія вже надала 20 мільйонів євро ліванським біженцям, і Леффлер сподівається, що Європарламент погодиться з пропозицією Єврокомісії виділити Бейруту ще 30 мільйонів євро гуманітарної допомоги.

Очевидно, що для відбудови Лівану потрібні великі гроші. Де їх дістати - про це говоритимуть на міжнародній конференції 31 серпня у Стокгольмі. Спеціальний представник ЄС Отте впевнений, що реконструкцією Лівану не повинно займатися угруповання “Хезболла”, натомість свою роль мають відіграти європейські країни, США та інші держави.
XS
SM
MD
LG