Доступність посилання

ТОП новини

За вибухами в Туреччині стоять курдські організації?


Марія Щур Прага, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Серія вибухів у Туреччині, що тривала упродовж доби, призвела до загибелі трьох осіб, кілька десятків дістали поранення. Серед потерпілих - крім турків туристи з різних частин світу: іранці, росіяни, ізраїльтяни, німці та британці. Відповідальність за вибухи взяла на себе організація під назвою “Соколи Свободи Курдистану”, і турецька влада також вважає, що за вибухами у турецьких курортах та у найбільшому місті Туреччини стоять курдські організації. Але чому вони і чому зараз?

Туреччина -- Поліція вивчає місце одного з вибухів у Мармарісі. 28 серпня 2006 р.
“Соколи Свободи Курдистану” вперше потрапили в поле зору громадськості у 2004 році. Турецька влада вважає, що це невипадково. Саме тоді, після арешту свого лідера Абдули Оджалана, Робітнича Партія Курдистану заявила про припинення вогню, що тривало упродовж п’яти років. Ця організація заявила, що вона відновить напади на сили безпеки на південному сході Туреччини, бо їй не вдалося досягти політичних поступок від уряду.

На думку багатьох місцевих експертів, “Соколи Свободи Курдистану” є передовим загоном Робітничої Партії Курдистану. Про це в інтерв''ю Радіо Свобода сказала турецька кореспондентка британського часопису "Економіст" Амберін Заман:

“Соколів Свободи Курдистану” вважають міською партизанською групою Робітничої Партії Курдистану. Іншими словами, якщо Робітнича Партія Курдистану здійснює напади на турецькі сили безпеки у сільській місцевості, ці люди концентруються на громадських об’єктах на заході країни, у великих містах, таких як Стамбул, Анкара, чи Ізмір. Самі вони заперечують будь-які зв’язки з Робітничою Партією Курдистану, але на думку багатьох експертів, вони діють під їхньою парасолькою".

На своєму інтернет-сайті “Соколи Свободи” повідомили, що їхніми цілями будуть туристичні об’єкти. "Туреччина - небезпечна країна, туристи не повинні приїжджати до Туреччини", - так сигналізує організація своїми діями.

На думку британської журналістки в Туреччині, активізація курдських екстремістів пов’язана зі зміною командування в турецькій армії.

"Напади збіглись у часі з появою на чолі турецької армії дуже жорсткого генерала. На думку багатьох, вони намагаються сказати: якщо ви почнете діяти жорстко, то ми будемо діяти ще жорсткіше, ми підірвемо вашу економіку. Бо турецька економіка дуже сильно залежить від туризму. Уряд сподівався на 20 мільярдів доларів надходжень цього року, але, мабуть, цих грошей вони не дорахуються".

Турецька влада наголошує, що з початком американських військових дій в Іраку курдські сили отримали доступ до модернішого озброєння і вибухівок через свої табори в північному Іраку, населеному в основному курдами.
XS
SM
MD
LG