Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про європейські жертви терактів у Туреччині, про повернення до християнських цінностей у новій редакції Євроконституції.


Василь Зілгалов Прага, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок європейська преса найбільшу увагу приділила терактам у Туреччині. На сторінках газет були також повідомлення про нову редакцію Європейської Конституції, про оприлюднення секретних документів Ватикану стосовно Гітлера і Сталіна та інше.

Більшість європейських видань у вівторок пишуть про системний характер останніх терактів у Туреччині. Зокрема, і лондонська “Дейлі Телеграф”, і австрійська “Ді Прессе” відзначають, що найбільш імовірними організаторами терактів є курдські повстанці, котрі роками ведуть боротьбу з турецькою владою і намагаються нині дестабілізувати життя в країні не лише терактами на міжнародних курортах, але й підпалами лісів у Туреччині. Газети пишуть про численні попередження з боку курдських збройних організацій, адресовані європейським туристам задовго до нинішніх терактів. Також відзначається, що у Туреччині впродовж цього року було вже більше десятка подібних терористичних атак. “Дейлі Телеграф” вказує на заяву збройного угруповання "Соколи звільнення Курдистану", де йдеться про його відповідальність за вибух в Мармарісі. Як німецька, так і австрійська преса відзначають значний спад інтересу серед громадян своїх країн до відпочинку в Туреччині.

Лондонська “Таймс” зауважує, що півтора мільйона британців щорічно вносять свій значний вклад до 10-мільярдного ( у британських фунтах) турецького туристичного бюджету. Тепер успішність такого прибуткового бізнесу, на думку “Таймс”, під загрозою. І газета також нагадує, що доля курдів, які становлять близько 20% усього населення Туреччини, вимагає пильнішої уваги турецької влади та визнання її ж власних помилок у політиці щодо 14 мільйонів курдів.

Британська “Ґардіан” нагадала у вівторок про актуальність дискусій довкола нової редакції проекту Конституції ЄС. Газета цитує заяву канцлера Німеччини Анґели Меркель (після її зустрічі у понеділок з Папою Римським Бенедиктом XVI) про те, що в Конституції ЄС є потреба "звертатися до наших християнських цінностей". “Ґардіан” пише у вівторок, що спроби нагадування про християнство чи про Бога у попередньому проекті Конституції ЄС зустрічали опір у секуляризованих колах Франції, Англії та інших країн. Газета також зауважує, що Анґела Меркель, донька протестантського пастора, заявляє про відновлення дискусій щодо проекту Європейської Конституції у той час, коли чимало політиків у Європі хотіли відкласти цей документ після негативних референдумів минулого року.

Британська “Дейлі Мейл” пише у вівторок про оприлюднені нещодавно секретні документи Ватикану про те, як Папа Пій ХІІ під час війни намагався "дистанційно" вигнати сатану з Гітлера. Часопис цитує головного виконувача обов‘язків "з вигнання диявола" при Бенедиктові ХУІ, отця Ґабрієле Аморта, про те, що Адольф Гітлер і диктатор СРСР Йосип Сталін були в полоні у чорта.
XS
SM
MD
LG