Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк з першим своїм закордонним візитом, як член уряду В. Януковича, відвідав Польщу.


Єва Поштар Варшава, 29 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Польщі з робочим візитом перебував міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Це його перший закордонний візит у складі нового Кабінету міністрів. Анна Фотина, керівник польського зовнішньо-політичного відомства, після зустрічі з українським колегою заявила, що Польща надалі підтримуватиме намагання України увійти до Світової Організації Торгівлі та до євроатлантичних структур. Розмова міністрів торкалася справ політичної, економічної та транскордонної співпраці між їхніми країнами.

Борис Тарасюк, Ярослав Качинський
Керівник зовнішньо-політичного відомства України Борис Тарасюк прилетів до Варшави на запрошення міністра закордонних справ Польщі Анни Фотиги. Український міністр заявив під час прес-конференції, яка відбулася після робочих переговорів, що стратегічне партнерство обох країн – це не порожні слова:

“Для України Польща є не лише пріоритетним партнером, стратегічним партнером. Для України Польща є також значним економічним партнером. Сьогодні за обсягами торгівлі Польща посідає 5 місце серед усіх торгових партнерів України”.

Міністр Анна Фотига запевнила:

“Ми згодні (з міністром Тарасюком) щодо напрямків. Нас об’єднує багато спільних справ. Ця ситуація незалежна від політичного розкладу сил на Україні. Ми є й надалі будемо стратегічними партнерами”.

Стратегічне партнерство обох держав для міністра Тарасюка – це серед іншого і створення умов для вирішення проблем української меншини у Польщі та польської в Україні, для співпраці українців і поляків, особливо в транскордонній сфері.

Відповідаючи на запитання польських журналістів, міністр Тарасюк запевнив, що буде знято заборону на імпорт польського м’яса. Минулого тижня цю справу обговорювали під час візиту польського віце-прем’єра Анджея Леппера в Києві. Найближчим часом цим питанням займатимуться групи експертів.

Робочий візит міністра Тарасюка до Варшави відбувся напередодні візиту до Польщі прем’єра України Віктора Януковича, який на початку вересня буде гостем Економічного форуму в Криниці.
XS
SM
MD
LG