Доступність посилання

ТОП новини

Ніжин – місто студентів і школярів – готове до нового навчального року.


Богдана Костюк Ніжин, 30 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Традиційно, напередодні нового навчального року ЗМІ розповідають про підготовку до 1 вересня учбових закладів, хоча до цього процесу залучені й інші освітні та культурні заклади. Погляд з Ніжина – одного з освітніх центрів Чернігівщини:

Студенти Ніжинського педагогічного університету та учні середніх загальноосвітніх шкіл та училищ буквально ”окупували” Центральну міську бібліотеку, намагаючись в останні дні канікул надолужити навчальні програми і літні завдання. Як розповіла співробітниця бібліотеки Олена Єкименко, школярі читають художню літературу, яку треба було прочитати влітку, а студенти цікавляться наявністю книг з методики викладання гуманітарних і соціальних дисциплін.

Ті, хто не встиг ознайомитися з творчістю того чи іншого письменника, ще має шанс принаймні послухати про нього у місцевому краєзнавчому музеї, який має унікальний відділок – єдиний в Україні Музей “Поштова станція”. Краєзнавець Лілія Руденко пропонує навіть уроки з літератури і лекції з історії України проводити саме тут:

“Перед кожним навчальним роком ми виступаємо на засіданні вчителів і ознайомлюємо їх з тим, на яких уроках вони можуть використати матеріали нашого Краєзнавчого музею. У нас же 4 відділи. Так, “Поштова станція” – там можна Пушкіна, повість “Станционный смотритель”, по цьому проводити урок. Можна по творах Є. Гребінки до нас звернутися і ми проведемо урок. І взагалі, з творчістю Т. Шевченка, звичайно ж!”.

Лілія Руденко та її колеги – працівники музею – нагадують, що у Ніжині свого часу проживали або зупинялись, навчались або ж працювали ті, кого тепер називають “класиками української і російської літератур” – Олександр Пушкін, Тарас Шевченко, Євген Гребінка, Микола Гоголь та інші. А ректор Педагогічного університету – професор Юрій Бойко повідомив, що все більше студентів та аспірантів темою досліджень вибирають якраз Ніжин – його історію, його героїв і гостей, його вплив на творчість літературних світочів.
XS
SM
MD
LG