Доступність посилання

ТОП новини

Харківські чиновники від освіти обіцяють відновити роботу груп дитячих садків, щоб ліквідувати черги.


Вікторія Маренич Харків, 30 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 1260 дітей стоять у чергах на зарахування до дитячих садків Харкова. У черги записуються навіть ті батьки, які ще тільки чекають на дитину. Харківські чиновники від освіти обіцяють проблему вирішити, в тому числі відкриттям тимчасових груп у садках та школах міста.

Харків’янка Світлана Майстренко завтра відводить до дитячого садка свого онука. Ярославчик, якому виповнилося 2 роки і 10 місяців, відвідуватиме 427-й дитячий садочок міста. Світлана говорить, що їй повезло, а можливо, допомогло те, що вона ще рік тому була завідувачкою іншого дитсадка, але проблем у неї із влаштуванням онука не виникло. І це при тому, що до дитячого садка, за її словами, вагітні сусідки вже зараз записуються у чергу. Цей садочок у їхньому мікрорайоні, що на околиці Харкова, є найкращим, а завідувачка – Світлана Карачова – просто обожнює свою роботу. На жаль, поспілкуватися із самою завідувачкою не вдалося - на заваді стали клопоти по господарству. Відомо, що насправді у садку збільшилася кількість груп, які тепер відвідує 280 дітей. Там, де раніше був музей, спортклас, аеробіка, тепер розташовані групи.

За словами Ольги Деменко, начальника міського управління освіти, упродовж 10 років у Харкові був закритий 251 дитсадок, сьогодні лише 66 повернулися до власності міста. Інші так і належать приватним фірмам, інспекціям, фондам, правоохоронним органам тощо. Виправляючи помилку із закриття груп або їх перепрофілізації, міські чиновники 1 вересня відкриють додатково 56 груп у дитячих садках міста, де зможуть виховуватися та навчатися 1000 дітей. За словами чиновниці, залишаються невирішеними проблеми відкриття груп у центрі міста, на Немишлі, у Ленінському та Жовтневому районах. Там дитсадків взагалі немає. Тому влада вдалася до інших експериментів - створення тимчасових груп перебування .

(переклад) “Не всім батькам потрібно, щоб їхня дитина перебувала у дитячому садочку з 8 до 17 години. Комусь потрібно, щоб дитина поспілкувалася з іншими дітьми, звикла і навчилася працювати в колективі і підготувалася до школи. Для цього ми можемо створити тимчасові групи перебування. Їх можна зробити не лише у дитсадках, а і в школах”, - пояснила Ольга Деменко.

Відомо, що 10 харківських шкіл, яким присвоєно назви ”школа-дитсадок” із 1 вересня відкриють групи тимчасового перебування дітей.

А міським чиновникам із 1 вересня доведеться серйозно попрацювати над іншою проблемою: відновлення загальної системи груп у дитячих садках і передусім - ясельних.
XS
SM
MD
LG