Доступність посилання

ТОП новини

Конференція донорів у Стокгольмі вирішила виділити Лівану понад півмільярда доларів на відбудову.


Василь Зілгалов Прага, 31 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародна конференція донорів з допомоги Лівану в Стокгольмі, у якій беруть участь понад 60 країн, вирішила виділити на відбудову зруйнованої ізраїльським вторгненням країни десятки мільйонів доларів. За міжнародними оцінками, війна завдала Лівану збитків на суму понад 3,6 мільярда доларів. Що саме обговорювали у шведській столиці донори ліванської відбудови?

Ліван -- Жінки проходять повз зруйновані будівлі у південній частині Бейруту, 18 серпня 2006 р.
Ліванський прем’єр Фуад Сініора заявив у четвер на міжнародній конференції донорів у Стокгольмі, що його країна за сім тижнів війни була "розірвана на шматки" і додав:

"Ті добре відомі здобутки, котрих досяг Ліван за 15 років післявоєнного розвитку, були знищені за кілька днів ізраїльською смертоносною воєнною потугою".

Близько 60 країн та світових організацій, учасниць цієї міжнародної конференції, сподіваються, що перші внески на відбудову Лівану сягатимуть приблизно півмільярда доларів і це буде добрим початком допомоги зруйнованій війною країні. Бо втрати Лівану внаслідок семи тижнів воєнних дій масштабні. Лише одних житлових будинків зруйновано біля 130 тисяч. За міжнародними оцінками, фермери втратили понад 85 % урожаю. Важко підрахувати втрати туристичної галузі та інше.

Представники Лівану вимагають від Ізраїлю якнайскорішого звільнення території їхньої країни, щоб розпочалася відбудова зруйнованого війною. Провідну роль у сприянні відродження Лівану відіграє Європейський Союз. Єврокомісія вже виділила ліванцям понад 50 мільйонів євро. Представник організаторів міжнародної конференції донорів шведський прем’єр Йоран Перссон сказав у четвер:

"Нещодавній воєнний конфлікт знову переконує нас у тому, що війна не може привести до миру і безпеки. У цьому контексті я підтримую заклик Генсека ООН Кофі Анана про припинення ізраїльської блокади Лівану".

Шведські офіційні особи, зокрема і міністр закордонних справ Яан Еліассон, розвіяли страхи донорів про те, що міжнародна допомога може потрапити до рук "Хезболли". Зокрема, шведський прем’єр Йоран Перссон наголосив: "Засоби, які ми надамо для підтримки Лівану, мусять надійти оперативно. Їхня мета - втягти ліванську громаду у працю з відновлення країни, допомогти таким чином справі національного єднання і розквіту".

За оцінками експертів, Лівану необхідно для успішного відродження країни отримати до кінця року близько 530 мільйонів доларів США. Ліванська влада вже визначила першочергові завдання відбудови. Зокрема, біля 75 мільйонів доларів необхідно для допомоги у поверненні біженців, понад 80 мільйонів – на відновлення енергопостачання, близько 50 мільйонів на ліквідацію нафтової "плями", котра утворилася після обстрілу ізраїльськими літаками нафтосховища в Бейруті. Повідомляється, що це лише перша міжнародна конференція донорів з питань відродження Лівану. У п’ятницю у Стокгольмі відбудеться ще одна конференція, де розглянуть проблеми допомоги Палестинським територіям.
XS
SM
MD
LG