Доступність посилання

ТОП новини

Ніжинський Музей “Поштова станція” і уроки літератури.


Богдана Костюк Київ, 31 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єдиний в Україні Музей “Поштова станція”, розташований у Ніжині, цього навчального року стане місцем проведення уроків для школярів і лекцій для студентів з історії української і російської літератур. Таку пропозицію висунули працівники музею, і на неї охоче пристали освітяни.

Краєзнавець Лілія Руденко та її колеги – працівники музею – розповідають, що у Ніжині свого часу проживали або зупинялись, навчались або ж працювали ті, кого тепер називають “класиками української і російської літератур” – Олександр Пушкін, Микола Гоголь, Тарас Шевченко, Євген Гребінка та інші. Краєзнавець Лілія Руденко пропонує уроки і лекції з історії України та з літератури проводити саме тут:

“Ми виступаємо на засіданні вчителів і ознайомлюємо їх з тим, на яких уроках вони можуть використати матеріали нашого Краєзнавчого музею. У нас же 4 відділи. Так, “Поштова станція” – там можна Пушкіна, повість “Станционный смотритель”, по цьому проводити урок. Можна по творах Є. Гребінки до нас звернутися і ми проведемо урок. І взагалі, з творчістю Т. Шевченка, звичайно ж!”.

Так, учень чи студент може побачити, як виглядала збруя поштових коней, що їх частував цукром Євген Гребінка; може посидіти на стільці, на якому два століття тому відпочивав перед подорожжю Микола Гоголь. А на стінах музею розвішані репродукції картин Тараса Шевченка з українськими краєвидами, оспіваними Кобзарем словом і фарбами. Експозиція Музею нагадує, що Ніжин у ХІХ столітті був великим освітнім центром і потужним транспортним вузлом Півночі сучасної України. Слово – історикові Ользі Пономар:

“Наша головна експозиція створена таким чином, що вона складається з окремих розділів. МИ усе даємо по періодах, починаючи з Київської держави і закінчуючи кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. У нас окремо і культура, і історія, і місто, і літературні герої. Величезна кількість експонатів, і кожна вітрина підібрана таким чином, що і визначні діячі культури тут, і сама історія міста”.

Як повідомив ректор Педагогічного університету – професор Юрій Бойко - все більше студентів та аспірантів темою своїх наукових досліджень вибирають якраз Ніжин – його історію, його героїв і гостей, його вплив на творчість літературних світочів.
XS
SM
MD
LG