Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі пам’ятають трагедію з пароплавом “Адмірал Нахімов”.


Петро Каландирець Одеса, 31 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі сьогодні згадували жертв трагедії на пароплаві „Адмірал Нахімов”. Минуло двадцять років, але і сьогодні на очах свідків трагедії, рідних з’являються сльози. Пам’ять прокручує кожен кадр тих сумних днів.

Учасники екуменічної панахіди в Одесі.
Ця сумна історія розпочалася двадцять років тому 31 серпня в Одесі. Маргарита Ставрова збирала сина у черговий рейс. Пароплав „Адмірал Нахімов” був одним із флагманів Чорноморського пароплавства. Ніхто не очікував, що побачення з рідними для більшості членів екіпажу та пасажирів буде останнім. Минуло двадцять років, але син досі вважається таким, що зник безвісти.

Його не знайшли серед жертв. Мати ще вірить – „він повернеться” і щороку їздить до російського міста Новоросійська у бухту, де сталася трагедія. Двадцять років вона чекає. Саме на її прохання та багатьох інших рідних жертв трагедії в Одесі, на території морського порту встановлений пам’ятний знак, який нагадує про події у Новоросійську.

Голова українського представництва міжнародної організації „Місія Морякам”, з центром у Великій Британії, капітан далекого плавання Олександр Сорокін розпочинав свою трудову біографію саме на пароплаві „Адмірал Нахімов”. На його думку, найбільшою таємницею трагедії, яка сталася десять років тому, є відповідь на запитання, скільки саме людей загинули під час катастрофи на тодішньому флагмані ЧМП.

Олександр Сорокін: „Часто йдеться про 423 загиблих. Але тоді це розслідування проводили з ініціативи радянських органів влади. Вони робили все, щоб поховати „кінці у воду”. Ми знаємо, що крім членів екіпажу і пасажирів на пароплаві були багато членів родин, яких взяли на борт, жодним чином це не зафіксувавши. Навіть були так звані „зайці”. Тобто, коли йдеться про певну таємницю, вона полягає саме у реальній кількості загиблих. Але навіть без цих даних це найбільша катастрофа на Чорному морі”.

І цього року у екуменічній, єдиній такій у Східній Європі, морській каплиці Святого Архистратига Михаїла в Одесі за жертв трагедії на пароплаві „Адмірал Нахімов” молилися священики Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви.

На панахиді були і представники влади. Начальник управління внутрішньої політики міськради Наталка Чайчук повідомила, що у Новоросійськ відбув „караван пам’яті”. Його учасники покладуть квіти на місці трагедії. Квіти ввечері були покладені і в Одеській затоці. Вшанування завершилися вечором пам’яті.
XS
SM
MD
LG