Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз готовий виділити 40 млрд. дол. допомоги угорській провінції.


Василь Плоскіна Угорщина, 30 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Угорські регіони обговорюють цими днями урядову концепцію “Нова Угорщина”, спрямовану на розвиток периферійних територій. План розрахований на сім років, а його успіх значною мірою залежатиме від того, чи місцеві органи самоврядування Угорщини зможуть освоїти значні за своїм обсягом фінансові кошти Євросоюзу – понад сорок мільярдів доларів. Європейська комісія ще торік висунула головну умову договору з угорським урядом: асигнування виділятимуть тільки під конкретні соціальні та економічні програми.


Вісім трильйонів угорських форинтів, на думку угорського кабміну, сума надто серйозна, щоб її могли проіґнорувати в регіонах. Як свідчить статистика, найбільший попит на фінансові вливання відчувається у Східній Угорщині з малорозвиненою інфраструктурою, великим рівнем безробіття, майже хронічною відсутністю вчительських кадрів, лікарів, добрих доріг, діючих промислових підприємств тощо. Однак і на заході країни європейські кошти можуть зробити чимало добрих справ, переконані урядові експерти. Недаремно перше своєрідне тестування потенційних можливостей місцевої влади відбулося саме в такому регіоні – Сомбатгеї, адміністративному центрі області Ваш, що на заході Угорщини. Ось що сказав після зустрічі з обласними керівниками Ґордон Байнаї, уповноважений кабміну з питань регіонального розвитку:

“Зазначена сума дозволить нам збільшити щорічні фінансові асигнування провінції приблизно у п’ять разів, якщо не більше. Перед державою стоїть величезне завдання відповідально розпорядитися наданою Євросоюзом допомогою”.

Урядовець додав, що центральна влада, передусім орієнтуватиме місцеві органи самоврядування на збільшення робочих місць, пожвавлення локальної економіки і переоцінку соціальної політики. Не виключено, продовжив він, що цими завданнями займатимуться за кілька місяців уже зовсім нові люди, адже восени в Угорщині відбудуться вибори до місцевих органів самоврядування. Вони повинні продемонструвати перед виборцями не тільки свої політичні амбіції, але й великі менеджерські здібності, щоб отримані від Євросоюзу кошти дійсно запрацювали в угорській глибинці, вважає Ґордон Байнаї.

До речі, недавні дослідження кількох соціологічних інститутів у Західній Європі, які працюють в рамках програми “Євробарометр”, вказують на те, що угорські громадяни довіряють європейським структурам чи не найбільше в ЄС. Так, оптимізм щодо майбутнього об’єднаної Європи висловили майже 70% опитаних. Для порівняння: у Великобританії такі настрої поділяють лише 42 % респондентів.
XS
SM
MD
LG