Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський молиться перед хустиною Вероніки.


Наталка Кудрик Рим, 1 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Глава католицької церкви Бенедикт XVI здійснив сьогодні подорож до святого місця в Італії, де зберігається християнська реліквія - полотно з відбитим обличчям Ісуса Христа. Віруючі називають цю святиню хустиною Святої Вероніки. Справжність зображення на ній Ісуса ще й донині залишається таємницею. В історії Ватикану Папа Ратцінгер став першим понтифіком, який відвідав храм Пресвятого Обличчя у містечку Маноппелло. Минає 500 років, відколи там зберігається реліквія.

Дивовижне зображення чи свята ікона, подібна до тисяч інших, що існують у світі? За переконаннями віруючих, Ісус Христос справді залишив свій відбиток на цій тонкій прозорій тканині. У храмі в Маноппелло, затамувавши подих, паломники моляться перед Пресвятим Обличчям. Ось враження одного з них:

„Це зображення Ісуса Христа, який страждає. І це страждання, думаю, він пережив і заради мене. ”

Полотно являє собою прозору лляну хустину з відбитим обличчям Ісуса Христа. Науковці вже довели, що це не малюнок фарбою, заперечивши рукотворний характер зображення. Як же з”явився образ на тканині? За однією з версій, саме цю хустину під час хресної дороги Ісусу подала Свята Вероніка, щоб він витер своє обличчя від поту і крові. Іншу гіпотезу відстоює професор Папського Григоріанського університету у Римі Гайнріх Пфайффер. Ця реліквія, вважає він, може бути хусткою, яка вкривала обличчя Ісуса, після того, як його зняли з Хреста. Вже потім тіло Ісуса було загорнене у плащаницю. Про це згадується у Євангелії від Святого Івана. Протягом кількох століть хустина була невіддільна від плащаниці, яка нині зберігається в італійському місті Турині. Згодом, за дослідженнями Отця Пфайффера, її перевезли у Рим, потім шляхи реліквії загубилися, і 500 років тому образ опинився у містечку Манопелло.

Поїздка Папи Бенедикта XVI до Італії не свідчить про підтвердження однієї з двох версій виникнення нерукотворного образу, говорить редактор українського відділу радіо „Ватикан” Лідія Короткова:

„Це було насправді духовне паломництво. Він (Бенедикт XVI) дуже довго в тиші молився перед цим нерукотворним образом, вдивляючись у риси Пресвятого Обличчя”..

Ще будучи кардиналом, Йозеф Ратцінгер цікавився походженням зображення Христового Обличчя і отримав тоді запрошення відвідати храм. Вже очоливши Святий престол , Бенедикт XVI підтвердив своє бажання помолитись перед святим образом. Паломництво понтифіка тривало 2 години, на площі біля церкви зібралися 8 тисяч вірних, до яких звернувся Святіший Отець:

„Мета мого візиту полягає в тому, що всі разом ми намагаємося краще пізнати Христове Обличчя, щоб з Нього зачерпнути сили любові і миру, які вказують також і шлях нашого життя”.
XS
SM
MD
LG