Доступність посилання

ТОП новини

Навчатися у ВУЗах стає модним.


Вікторія Маренич Харків, 1 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківські чиновники від освіти, підбиваючи підсумки вступної кампанії до Вузів, стверджують – мешканців Харківщини, які хотіли стати студентами, стало менше. Ректори харківських Вузів наполягають на іншому - цього року був дуже високий конкурс на чимало спеціальностей.

Здається, що Україна дочекалася того факту, що здобувати вищу освіту стало модним і необхідним – для майбутнього. Приймальні комісії харківських Вузів цього року інколи просто не встигали оформлювати документи протягом робочого дня – доводилося працювати і довше. Проте чиновники від освіти наводять іншу статистику – випускників шкіл Харкова і області цього року стало менше серед бажаючих здобути вищу освіту – приблизно на півтисячі. І така тенденція, за словами Вадима Лунячека – начальника обласного управління освіти, триватиме приблизно до 2012 року. Адже цього року вступали до Вузів ті, хто народився на межі 80 –х та 90 – х років, коли на Харківщини, вперше від часів Великої Вітчизняної, смертність перевищувала народжуваність.

Вадим Лунячек: (переклад) "Ситуація із вступом до Вузів матиме негативну динаміку. Сьогодні у Харкові навчається приблизно 300 тисяч студентів. Маючи зниження народжуваності у певні роки, матимемо і проблеми у вищих навчальних закладах".

Між тим, ректори тих самих Вузів наводять іншу статистику – збільшення конкурсу до їх навчальних закладів .Наприклад, до Національного педагогічного університету – на спеціальності – юрист, дизайнер, економіст – говорить ректор Іван Прокопенко:

"Конкурс був високий. Понад 4 заяви у середньому по університету, а на інші спеціальності – 10, і навіть 20".

У деяких ВУЗах Харкова цього року був вперше конкурс за контрактною формою навчання. Цей конкурс, пояснюють освітяни, створили абітурієнти із ближнього і далекого зарубіжжя. Виявляється, в Україні вчитися дешевше – вважає Микола Болотських – ректор університету будівництва і архітектури:

( переклад) "Десь половина – це Харків і Харківська область. Інші приїздили із інших областей. Збільшилась кількість абітурієнтів з Росії. Приблизно на 40% збільшилась кількість іноземних студентів".

На закінчення статистика – цього року серед традиційно найбільш популярних спеціальностей у Харкові - юрист та економіст – з’явилися і інші - податківець, експерт товарів та послуг, фармацевт. Найбільш популярними ВУЗАми –окрім Національної юридичної академії - університет радіоелектроніки, автодорожній університет, Академія міського господарства.
XS
SM
MD
LG