Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорія переходить на професійну армію.


Михайло Рамач Президент Чорногорiї Филип Вуянович скасував обов’язкову вiйськову службу. Вiд наступного вiвторка в казармах залишаться лише професiонали. Нагадаємо, Чорногорiя стала незалежною на початку червня. На пiдставi чого глава нової держави винiс таке рiшення?

Чорногорцi в минулому здобули славу мужнiх бiйцiв. Адже турецьким завойовникам, якi упродовж п’яти столiть панували на Балканах, нiколи не вдалося подолати мале чорногорське князiвство. Проте часи мiняються. Нинiшнi керiвники республiки, котра має 650 тисяч мешканцiв, упевненi, що краще планувати приєднання до Євросоюзу та НАТО, анiж готуватися до оборони вiд кого-небудь.

У офiцiйному повiдомленнi мовиться, що президент Вуянович на пiдставi своїх повноважень провiв наради з прем’єр-мiнiстром Милом Дюкановичем та з начальником Генштабу Збройних сил Чорногорії Йованом Лакчевичем й вiдтак постановив, що юнакам треба дати змогу навчатися або працювати. Достатньо буде, щоби в армії служили тi, хто обрав вiйськову професiю, пояснив Вуянович. За його словами, Збройні сили Чорногорії нараховуватимуть лише двi з половиною тисячi вiйськових: 350 офiцерiв, двi тисячi прапорщикiв та солдатiв і двiстi адмiнiстративних та допомiжних працiвникiв.

Чорногорiя межує з Сербiєю, Албанiєю, Хорватiєю та Боснiєю i Герцеговиною. Урядовцi зазначають, що у вiдносинах iз сусiдами немає суперечливих питань. Начальник Генштабу генерал Лакчевич пояснив, що про всi подробицi перебудови Збройних сил було проведено наради з керiвниками та експертами Пiвнiчноатлантичного альянсу. За його словами, мала професiйна армiя буде спроможна контролювати кордони, узбережжя й повiтряний простiр та допомагати громадянам у разi стихiйного лиха. Генерал зокрема значною новиною вважає дислокацiю вiйськових баз iз чудової затоки Бока Которська, котра таким чином повнiстю стане доступною туристам.

На кiнець – один курйоз. Остання чорногорська вiйна закiнчилася два мiсяцi тому. Йдеться про вiйну з Японiєю. Під час росiйсько-японської вiйни 1905 року чорногорський король Никола, як союзник Росiї, оголосив вiйну японцям. Чорногорськi солдати, щоправда, не воювали на далекосхiдньому фронтi. Однак в архiвах залишилася нота про оголошення вiйни. І ось, пiсля вiдновлення незалежностi чорногорцi здогадалися, що треба полагодити вiдносини iз далекою країною. Одна з найдовших вiйн в iсторiї закiнчилася обмiном дипломатичних листiв в котрих сторони висловлюють глибоку повагу одна до одної й призупиняють всi ворожнечi.
XS
SM
MD
LG