Доступність посилання

ТОП новини

Електронне листування посуває з ринку паперову пошту, - стверджують учасники 20-ої Асамблеї європейських поштарів.


Оксана Гребіневич Київ, 1 вересня 2006 (Radiosvoboda.ua) - Сьогодні Київ зібрав поштарів з усієї Європи. Українська столиця приймає 20-ту, ювілейну, Пленарну асамблею Асоціації європейських державних поштових операторів “ПостЄвропа”, де йшлося про проблеми і здобутки європейського та, зокрема, й українського поштового бізнесу.


Контроль за якістю поштових послуг та їхня конкурентноздатність, законодавча база, яка регулює поштовий зв’язок та корпоративна соціальна відповідальність. Ці питання обговорюють сьогодні 150 представників європейських державних поштових підприємств та спостерігачів із країн СНД. Поштові послуги в Європі надають 2 мільйони співробітників, з них майже 120 тисяч українців. Особливо важливою, на думку учасників Асамблеї, є конкурентноздатність величезних державних підприємств поштового зв’язку.

Могутнім викликом, який “забирає хліб” у поштарів, є Інтернет та електронна пошта. Далі голова Керівної ради Асоціації європейських державних поштових операторів “ПостЄвропа” Бернар Дам’єн:

“Західноєвропейські країни із року в рік втрачають обсяги паперової пошти. Цей спад становить 1-2 відсотки щороку. Але слід врахувати, що, наприклад в Голландії одна особа в середньому щороку отримує більше ніж 500 листів. І якщо ви порівняєте з Туреччиною, де одна особа на рік отримує лише 13 листів. Ви зрозумієте, що в західних країнах існує більше підстав для зменшення обсягів паперового листування ніж, скажімо, в східноєвропейських країнах.”

Щоправда, в Україні також дедалі більше людей надають перевагу віртуальному спілкуванню електронними листами. Говорить генеральний директор державного підприємства “Укрпошта” Ігор Кравець:

“Є переорієнтація письмової кореспонденції. Приватної стає менше, більше стає виробничої, рекламної, для громадських послуг і таке інше. І в цей період, коли у нас були виборчі періоди масові, у нас був ріст. Ми просто раділи, що у нас росте письмова кореспонденція. Зараз знов пішов спад. Тому ми активно працюємо з компаніями, які займаються розсилкою різною рекламної продукції.”

Жорсткіша конкуренція змушує поштарів всього світу бути гнучкішими. Вже зараз, окрім традиційних поштових послуг, у поштовому відділенні можна отримати грошовий переказ, пенсію, кредит, застрахуватися, скористатися тим же Інтернетом, оплатити рахунок тощо. І це не межа, запевняють учасники Асамблеї.
XS
SM
MD
LG