Доступність посилання

ТОП новини

Представник Президента України в Криму вимагає скасувати оголошення автономії “територією без НАТО”.


Володимир Притула Сімферополь, 5 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Представник Президента України в Криму вимагає скасувати оголошення автономії “територією без НАТО”. Геннадій Москаль надіслав до кримського парламенту листа з вимогою переглянути червневу заяву депутатів Верховної Ради АРК, в якій ті виступили проти присутності підрозділів збройних сил США та НАТО на території автономії.


Постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль вважає, що в країні за кілька останніх місяців змінилася політична ситуація. Він нагадав у зверненні до керівництва кримського парламенту, що 3 серпня Президент, виконувач обов’язків прем’єр-міністра України, голова українського парламенту і лідери парламентських фракцій Партії регіонів, Соціалістичної партії, Компартії і блоку “Наша Україна” підписали Універсал національної єдності, в якому політичні сили погодились на першочергове здійснення плану дій для забезпечення цієї єдності. І одним із пунктів згаданого документу, зокрема, передбачена взаємовигідна співпраця з НАТО у відповідності із Законом України “Про основи національної безпеки України” і вирішення питання щодо вступу до Північно-Атлантичного Альянсу.

Каже прес-секретар представника Президента у Криму Людмила Мохова: “За таких обставин, вважає Постійний представник, існування Заяви Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 червня, в якій Верховна Рада АРК висловила протест з приводу присутності підрозділів збройних сил США та НАТО на території автономії, виступила за оголошення Криму територією без НАТО і вимагала скасувати проведення військових навчань «Сі-Бриз-2006» на території Криму - це не тільки суперечить засадам державної політики України, але й суперечить чинному українському законодавству”.

Прес-секретар кримського спікера Ірина Пензякова каже, що звернення Геннадія Москаля у Верховній Раді автономії отримали, але до порядку денного вересневої сесії питання скасування червневої Заяви щодо НАТО не включали і включати не збираються: “Лист від Геннадія Москаля надійшов до Верховної Ради Криму 4 вересня. Але воно не виноситиметься на розгляд депутатів, оскільки керівництво Верховної Ради автономії не вважає за потрібне відмовлятися від своїх заяв, зроблених раніше. І керівники парламенту наголошують, що пану Москалю не вдасться примусити їх полюбити НАТО”.

Тим не менш, Геннадій Москаль, як заявила його речник Людмила Мохова, має намір і далі наполягати на тому, щоб спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко ініціював скасування згаданої заяви. Нагадаю, що раніше представник президента де через суд, а де власним впливом домігся, що сім місцевих рад скасували свої рішення, якими оголошували території своїх громад “вільними від НАТО”. Тепер черга за кримським парламентом.
XS
SM
MD
LG