Доступність посилання

ТОП новини

Огляд європейської преси.


Олекса Семенченко Лондон, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.org). – Доброчинна діяльність шотландських футбольних уболівальників в Україні, розв’язання суперечки між Росією й Туркменистаном щодо цін на газ, випуск книжки з найостаннішими всесвітніми статистичними даними, антитерористичні поліційні рейди в Данії та наплив африканських імміґрантів на іспанські Канарські острови – це лише кілька тем, яких торкається сьогодні європейська преса.

Британський щоденник Scotsman повідомляє, що вболівальники шотландського футбольного клубу “Гіберніанз” відзначили першу річницю своєї ініціативи Dnipro, взявши під опіку вже другий дитячий заклад в Україні. Те, що торік розпочиналося як одноразова акція з метою допомогти дніпропетровським сиротам, коли шотландській команді випало грати у Кубку УЕФА проти дніпропетровського “Дніпра”, нині перетворилося на повноцінну доброчинну організацію. Їй уже вдалося зібрати благодійний фонд на суму близько 30 тисяч доларів. Нині, коли допомогові зв”язки фанів з дитячим центром туберкульозу в Дніпропетровську вже міцні, вболівальники взялися допомогти сорока п’яти дітям у дитячому будинку. У четвер три доброчинних працівники летять до України, щоб відвезти необхідні речі дітям від п”яти до шістнадцяти років. Стив Карр, Марк Стракан та Алікс Стюарт везуть із собою сім валіз з одягом, спортивним взуттям, формою клубу "Гіберніанз" та іграшками, а також 4 тисячі фунтів стерлінґів на придбання таких речей, як нижня білизна, постіль, ковдри та зимові пальта.

Європейське видання американської ґазети Wall Street Journal аналізує нову ґазову угоду між Росією й Туркменистаном: “Розв''язання цінової суперечки, ймовірно, сприятиме більшій надійності постачання природного газу до Європи цієї зими, хоча, згідно з експертами, угода на 16 мільярдів доларів посилює контроль Москви за постачанням енергоносіїв із Центральної Азії. Президент Ніязов у червні погрожував припинити постачання газу до Росії, якщо “Газпром” не погодиться платити 100 доларів за тисячу кубометрів газу, порівняно до нинішніх 65 доларів. Після кількох місяців відмов керівник “Газпрому” Алєксєй Міллер підписав угоду на 100 доларів до 2009 року за постачання 50 мільярдів кубометрів газу на рік й додаткові 12 мільярдів кубометрів цього року”. Wall Street Journal посилається на думку фахівців, які кажуть, що нова угода є доброю вісткою для України. Вона означає, що ціни на газ для неї не повинні різко зрости наступного року, а тому повторення протистояння минулої зими є малоймовірним. “Позаяк “Газпром” продає туркменський газ головним чином у Росії та в Україні, ця угода навряд чи позначиться на європейських цінах на газ”, – зазначає часопис.

Британська Daily Record анонсує появу в продажу у четвер нової статистичної публікації тижневика Economist. З The Economist Pocket World in Figures 2007 ми зможемо, зокрема, дізнатися, що 90 % усіх компютерних програм в Україні, Китаї, В''єтнамі та Зімбабве є піратськими (тобто такими, що використовуються незаконно). Серед інших фактів, які привернули увагу укладачів, є те, що Франція - це найбільший у світі напрямок еміґрації: прохання про притулок тут подають щороку близько 60 тисяч людей. А найбільше прохачів притулку в розвинених країнах Заходу за цей рік походило з Росії – понад 30 тисяч.

Теми міґрації торкається й провідна французька ґазета Le Monde, яка звинувачує Європейську Унію в апатії щодо проблеми нелеґальних міґрантів. Видання посилається на висловлювання представника місцевих властей на Канарських островах, згідно з яким близько трьох тисяч африканців могли загинути лише цього року, намагаючися дістатися цієї іспанської території. “Єдиний спосіб розв''язати цю проблему – це розпочати реальний політичний діалог з країнами походження імміґрантів, а також допомогти цим-таки країнам в економічному розвитку. Це знають усі, крім ЄС,” – наголошує Le Monde.
XS
SM
MD
LG