Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Польщі призначив 4 мільйони на розбудову демократії в Україні.


Єва Поштар Варшава, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - До кінця року уряд Польщі витратить майже 4 мільйони євро на підтримку демократії в Україні. Ці гроші із бюджетного резерву уряду надійдуть до польських неурядових організацій та їхніх партнерів в Україні. За словами представників уряду, таким чином два роки після свого вступу до Євросоюзу поляки віддають світові своєрідний борг. У 80-их роках західні держави виділяли фонди для підтримки боротьби за демократію польської профспілки “Солідарність”.

Загалом на міжнародну допомогу уряд виділив 41 мільйон євро, 70% цієї суми потрапить до східніх сусідів Польщі. У Євросоюзі вважають, що Польща - одна з держав, найкраще ознайомлених з проблемами Східної Європи, зокрема України. До того ж , Польща є активним лобістом створення спеціальної «східної політики ЄС», подібної до тієї, яку зуміла розробити і запровадити на загальноєвропейському рівні Фінляндія.

З політичною підтримкою Брюсселю Польща виділила державні фонди на підтримку демократії та зміцнення громадянського суспільства. Для Радіо Свобода цю ініціативу коментує заступник міністра закордонних справ Павел Коваль.

“Польща як член Євросоюзу намагається передавати певні фонди на допомогу і розвиток. Ми хочемо, щоб якнайбільше цієї допомоги потрапляло до наших сусідів - України та Білорусі. Звідси такий великий відсоток у загальних фондах. Нам здається, що наш пріоритет - це співпраця суспільств, так званих звичайних людей, осіб, які не займаються політикою, мають свої справи, проекти. Саме тут успішно закладається польсько- українська співпраця”.

За словами урядовця, гроші надійдуть до так званих неприбуткових неурядових організацій, зокрема їх отримає польський Фонд Стефана Баторія, який має партнерів в Україні. Про проекти, які мають бути реалізовані до кінця 2006 року, говорить представниця Фонду Юстина Янішевська.

“Існує багато проектів підтримки обміну молоді між Польщею та Україною. Багато проектів, які належать до органів місцевого самоврядування, також із так званих європейських тем”.

Фундаментом добрих міждержавних українсько-польських відносин є співпраця на рівні пересічних громадян, місцевих органів самоуправління, вважають у польському МЗС. Тому Польща зацікавлена в першу чергу у підтримці проектів, які спрямовані на пожвавлення місцевих ініціатив.
XS
SM
MD
LG