Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 7 вересня.


Віктор Недоступ

7- го вересня 1303-го року - У французькому місті Ананьї Гійом Ногаре, один зі сподвижників короля Франції Філіпа IV Красивого, заарештував папу римського Боніфация VIII. Той збирався відлучити монарха від церкви. Через три дні війська з Риму та жителі міста звільнили папу, але для людини похилого віку потрясіння виявилося фатальним – 11-го вересня він помер від апоплексичного удару.

1764 - під тиском Росії королем Польщі обирають фаворита російської імператриці Катерини II графа Станіслава Понятовського. Він став останнім королем Речі Посполитої. Однак його проросійська політика не врятувала Польщу від розподілу. Він був останнім польським королем.

1776 - американський підводний човен "Turtle" провадить першу в світі підводну атаку - у гавані Нью-Йорка з борту субмарини "Turtle" до флагмана британського флоту корабля "Eagle" приліпили бомбу з годинниковим механізмом. Але вона відліпилась і вибухнула, не завдавши жодних пошкоджень ні кораблю, ні субмарині.

1822 - Португальський спадкоємець трону і регент Бразилії Дон Педру проголошує незалежність країни від Португалії. 1 грудня він стане бразильським імператором Педру I.

1859 - в гірському аулі Гуніб потрапляє в полон загону барона Врангеля імам Шаміль, духовний і політичний керівник мусульман Північного Кавказу. Полонення Шаміля, який чверть століття очолював боротьбу народів Чечні й Дагестану проти російської колонізації, стає переломним моментом у Кавказькій війні, котра завершиться через п’ять років, після підкорення абхазів та черкесів.

1892 - У США - перший професійний боксерський поєдинок за правилами маркіза Куінсберрі - вже у боксерських рукавичках і з трихвилинними раундами: у Новому Орлеані Джеймс Корбетт у 21-у раунді нокаутує Джона Саллівана і став чемпіоном світу в надважкій категорії.

1997 - у Марокко від раку простати на 67-у році життя помер маршал Мобуту Сесе Секо Куку Нгбенду Ва За Банга, екс-президент Заїру, диктатор, що прийшов до влади в 1965 році шляхом військового перевороту. Заїр знову став називатися Конго, як і раніше.
XS
SM
MD
LG