Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Польщі – перша реакція поляків.


Єва Поштар Варшава, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Перший візит нового українського прем’єра до Польщі проходить під знаком економіки. Віктор Янукович приїхав на відкриття Економічного форуму у Криниці, де щороку збираються провідні урядовці та бізнесмени Центральної Європи.

Ярослав Качинський і Віктор Янукович на XVI Економічному форумі "Криниця 2006" у Польщі. 6 вересня 2006 р.
Головною темою сьогоднішніх переговорів були питання енергетичної безпеки та добудова нафтогону Одеса-Броди-Гданськ. Польський прем''єр Ярослав Качинський наголосив, що Варшава готова використати 400 мільйонів євро зі структурних фондів Євросоюзу для добудови польської ділянки нафтопроводу. Лєх Качинський пообіцяв обговорити цей проект, спрямований на поставки каспійської нафти до Європи, під час свого візиту до Вашингтона наступного тижня.

Коли Віктор Янукович був при владі раніше, то пустив нафтогоном Одеса-Броди російську нафту. Сьогодні український прем''єр запевнював поляків, що буде і каспійська нафта, але й назвав низку передумов.

Віктор Янукович: "Зараз треба робити рішучі кроки і від слів переходити до діла. Перше – знайти( а така можливість є) легку каспійську нафту, і далі багато буде залежати від польської сторони під час будівництва нафтопроводу".

Треба зауважити, що Віктор Янукович приїхав до країни, де мільйони людей виступали на підтримку Помаранчевої революції. Як сьогодні сприймають українського прем’єра у Польщі?

Від часу призначення Віктора Януковича на посаду прем’єра поляки наголошують, що готові продовжувати відносини з будь-яким демократично обраним урядом України. Підтвердив це в інтерв’ю для Радіо Свобода і заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Коваль:

"Ми сподіваємося на продовження добрих відносин з Україною. Польщі важливо підтримувати добрі зв"язки з усіма демократичними силами України, в тому числі й з урядом прем’єр-міністра Януковича".

Про своє бажання співпрацювати із Польщею заявляє і сам Віктор Янукович польським виданням. У розмові з щоденником "Дзєннік" український прем’єр наголошує, що Польща - найважливіший економічний партнер України у Центральній Європі. А Україна для Польщі - другий за величиною ринок збуту. Упродовж семи останніх років торгівля між країнами збільшилися втричі.

Як оцінюють такі запевнення польські спостерігачі? Щоденник "Газета Виборча" помістив сьогодні велику статтю під заголовком "Реставрація по-українськи". Журналіст вважає, що прихід до влади Віктора Януковича закінчує певний етап післяреволюційних змін в Україні. Після провалу помаранчевої коаліції усі, крім прем''єра Януковича, програли. Автор запитує, чи можливе повернення в Україні старого ладу, проти якого виступала Помаранчева революція. Реваншу "старих сил" в Україні не буде, припускає польський щоденник.

Розмову із главою українського уряду Віктором Януковичем помістила сьогодні також інша польська газета - "Жечпосполіта". У Віктора Януковича запитали, чи він не ображений на поляків, які два роки тому підтримали Помаранчеву революцію. Адже ця підтримка була тоді спрямована прямо проти лідера Партії регіонів. Прем’єр України на це відповів: "Учасники змін стояли з обох боків Дніпра... Можна сказати, що переміг український народ, а справою політиків є засипати прогалину недовіри, що існує в суспільстві".

Про нездійснений досі проект, тобто нафтогін Одеса- Броди український прем''єр сказав, що спільно втрачено багато часу і пора виправити цю помилку. Втім, як зауважує оглядач польського телебачення, чотири роки тому Янукович уже приїздив до Польщі з тими самими гаслами – інтеграція до Європи і проект Одеса-Броди.
XS
SM
MD
LG