Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціада триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 6 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чи увійде “Наша Україна” до коаліції, створеної Партією регіонів, комуністами і соціалістами? Адже попри те, що нашоукраїнці отримали портфелі в уряді Віктора Януковича, формально до парламентсько-урядової коаліції вони не входять. Відповіді на це питання досі не має. Після раунду переговорів у середу представники “Нашої України” поїхали на зустріч з Президентом.

Прапор Партії регіонів біля Верховної Ради.
Під час зустрічі у Віктора Ющенка нашоукраїнці так і не дійшли згоди. Каменем спотикання на шляху до створення широкої коаліції – чи коаліції національної єдності, як її називають в Нашій Україні - є присутність у ній комуністів. Про це заявив сьогодні лідер християнських демократів, партії, що входить до фракції “Наша Україна” Володимир Стретович.

Представники Народного руху України, Конгресу українських націоналістів та Християнсько-демократичного союзу заявили, що не увійдуть до коаліції, якщо там будуть комуністи.

Щоправда, інші нашоукраїнці не проти союзу Партії регіонів, “Нашої України”, КПУ та СПУ. Вони також не наполягають на тому, що це має бути нова коаліція. Тобто, йдеться не про об’єднання, а про приєднання. От як говорив сьогодні про це Анатолій Кінах:

“Створення не іде через ліквідацію попередньої коаліції. І всі ці зміни чітко виписані в змінах і доповненнях до Регламенту діяльності Верховної Ради”.

Частина нашоукраїнців коливається. Міністр юстиції Роман Зварич, єдиний міністр, який досі не подав заяви про складання депутатських повноважень, вичікує куди поверне його політична сила:

“Я не можу вирішити своє особисте питання. Мій статус залишається завислим. Я думаю, що це питання має бути вирішене до кінця тижня”.

А от комуністи заявляють: щоб там не було, вони будуть у коаліції, а від “Нашої України” очікують чергового фарсу. Позицію комуністів оприлюднив перший віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк:

“Ми йдемо на ці переговори. Відсутність підпису не означає, що у цій коаліції не буде комуністів. Комуністи у коаліції залишаться. А чи буде там “Наша Україна”, це питання”.

Отже, інтрига полягає в тому скільки саме нашоукраїнців не погодяться приєднатися до коаліції. У блоці Юлії Тимошенко обіцяють, що таких виявиться достатньо, щоб парламентська опозиція набула більше півтори сотні багнетів. Це якраз та третина конституційного складу Верховної Ради, яка необхідна для блокування змін до Основного Закону країни.

Політолог Андрій Єрмолаєв прогнозує, що “Наша Україна” може або приєднатися до вже існуючої коаліції, або ж укласти угоду про співпрацю з нею. Розкол же “Нашої України”, пан Єрмолаєв вважає реальним, однак навесні:

“Я думаю що ця загроза є, але я пов’язую цю загрозу не з подіями осені. Думаю, що ця загроза буде більш реальною навесні 2007 року. Буде нова атмосфера, з’являться нові обставини, які почнуть руйнувати цей блок. А станом на сьогодні, більше факторів, що блок навіть сварячись один з одним, все-таки збережеться і буде працювати”.

Черговий раунд коаліційних переговорів між “Нашою Україною” та членами коаліції, яка дотепер усе ще зветься антикризовою, має відбутися 9 вересня.
XS
SM
MD
LG