Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС Франко Фраттіні закликає розслідувати наявність секретних в’язниць ЦРУ в Європі


Президент Джордж Буш визнав їх існування.

Президент США вперше зробив заяву, в якій зізнався в наявності тюрем за межами країни, де утримують підозрюваних в тероризмі:

“Мене запитують: “Чому ви визнали існування цієї програми зараз?” Для цього є дві причини. Насамперед ми майже завершили допит затриманих, а судові слухання їхніх справ мають бути відкритими. По-друге, нещодавнє рішення Верховного Суду обмежило наші можливості судити терористів у військових комісіях та поставило під сумнів майбутнє програми ЦРУ”.

Джордж Буш вказав на необхідність таких заходів з огляду на національну безпеку.

Сьогодні я надсилаю до Конгресу законопроект, який передбачає створення військових комісій, щоб допитувати терористів за воєнні злочини. Моя адміністрація працює з членами обох палат щодо цього документа. Ми пропонуємо закон, який визначить діяльність цих комісій відповідно до потреб національної безпеки та гарантує справедливий суд для підозрюваних”.

Водночас він наголосив:

“Я хочу запевнити наш народ і світ – США не застосовують тортур. Це суперечить нашим законам та цінностям. Я цього не дозволяв і ніколи не дозволю”.

За словами президента США, 14-х підозрюваних у належності до “Аль-Каїди” переводять із таємних в’язниць ЦРУ на військову базу в Гуантанамо.

Серед них – Халід Шейх Мухаммад та Рамзі бен аш-Шайб.

Їх вважають організаторами терактів у США 11 вересня 2001 року.

До цієї заяви Джорджа Буша Сполучені Штати неодноразово спростовували інформацію щодо існування таємних в’язниць на території європейських країн, серед яких називали і Україну.

Комісар ЄС з питань юстиції Франко Фраттіні сьогодні закликав розслідувати наявність секретних в’язниць ЦРУ в Європі.
XS
SM
MD
LG