Доступність посилання

ТОП новини

Львівські журналісти оголосили війну мерові Львова Андрієві Садовому.


Галина Терещук Львів, 7 вересня 2006 (Radiosvoboda.ua) – Понад 100 львівських журналістів сьогодні прийшли у сесійний зал міськради не з метою висвітлювати роботу депутатів, а з вимогою припинити псевдореставрацію центральної частини Львова. Представники ЗМІ обурені, що на їхні матеріали з коментарями фахівців про руйнування історичної частини міста не реагує мер Львова Андрій Садовий. Відтак журналісти вимагають створити спеціальну депутатську комісію щодо проведення ремонту у центрі міста.

Після літніх вакацій у сесійному залі обранців зустрічали із жалобними стрічками понад 100 представників ЗМІ. Чорні опаски символізували сум за Львовом, якого уже ніхто не побачить. Журналісти, зневірившись у бездіяльності мера Андрія Садового, звернулись до депутатів, щоб ті вивчили обставини і наслідки псевдореставрації історичної частини міста, а також як використовувались гроші, які були виділені на святкування його 750-річчя, а це 128 мільйонів гривень. Заяву журналістської ініціативи «Антируїна» підписали понад 140 працівників ЗМІ, які вважають, що «під прикриттям підготовки до ювілею Львова відбувається нищення його історії, архітектури, духу стародавнього міста». Бруківку на площі Ринок забетонували, а під пісковик поклали поліетилен, відтак між шпаринами бруківки вода не може стікати і при сильному дощі затоплюватиме будинки у центральній частині міста, переконують фахівці. А ліхтарі на площі Ринок зроблені з пластмаси. Остання крапля, яка спричинила журналістський рух, стала псевдореставрація фонтанів, які 200 років прикрашали площу Ринок. Андрій Салюк, голова фонду збереження пам»яток архітектури Львова назвав, що саме зруйновано новою міською владою:

“Використання нетрадиційних для пам''ятко-охоронного процесу матеріалів, як скажімо, бетонування бруківки, фарбування каменю, елементів скульптур фонтанів, пофарбування фасадів”.

Львівські журналісти вимагають назвати винуватців вандалізму на площі Ринок і використати доступні депутатському корпусу засоби для їх покарання.

Роман Онишкевич, журналіст: “Ми апелюємо до сумління людей, які відповідають за долю міста”.

Більшість депутатів підтримали журналістську акцію і вони вважають, що люди, які погоджували реставраційні роботи в центральній частині Львова не є фахівцями і патріотами свого міста.

Відтак мер Львова Андрій Садовий наступив на ті ж самі граблі, що його попередник Любомир Буняк. Пан Садовий має справу лише з телебаченням і радіо, до якого причетний фінансово, усі інші публікації у ЗМІ ігнорує. Нагадаю, що його попередник, через непорозуміння з журналістами, судами та депутатами, не добув термін на посаді міського голови Львова.
XS
SM
MD
LG