Доступність посилання

ТОП новини

Перший Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс “Витоки” завершився у Національному університеті “Острозька академія”.


Валентина Одарченко Рівне, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська письменницька еліта виростає у провінції. Це засвідчує Перший Всеукраїнський молодіжний літературний конкурс «Витоки», який завершився у Національному університеті «Острозька академія».

Переможці літературного конкурсу "Витоки".
До 1991 року фах письменника можна було здобути тільки в Московському літературному інституті, згодом – у Київському Національному університеті імені Шевченка, Луганську та Острозі. Де-юре письменницькій майстерності навчаються тридцятеро юнаків і дівчат на всю Україну – по десятеро на кожному з відділень. Однак фактично обдарованої молоді набагато більше. Ідея виявлення літературних зірочок належить професорові Орестові Цапу зі Сполучених Штатів Америки, котрий став основним меценатом конкурсу. За кілька місяців до Острога потрапили 150 конкурсних робіт з усієї України, розповідає член журі Петро Кралюк.

“Як не дивно, прийшло надзвичайно багато робіт саме зі сходу України – це Донецька, Харківська області, південь України, наприклад, Крим, Миколаївська область –із цих російськомовних областей прийшли найбільш цікаві роботи. І переможцями цього конкур у стали, наприклад, Дарина Березіна із Миколаєва, Олена Руда із Харкова посіла перше місце в номінації «проза», а переможницею конкурсу в жанрі «фентезі» стала Таня Доброносова із Краматорська”.

Академік Микола Жулинський, котрий вручав переможцям грамоти та премії, зазначив, що не випадково конкурс започатковано у ювілейний рік Острозької Біблії та Івана Франка, і наголосив на необхідності поєднати українську державу у слові та культурі:

“Франко наполягав на тому, що суспільство – це культурний організм. І ми ніколи не будемо мати високої культури політичної в Україні, поки не будемо мати високої культури у своєму суспільстві, поки не витворимо еліту, яка визначає і тонус життя суспільства, і перспективи цього суспільства… Ви, молоді, еліта передусім для свого народу - будете потрібні своїй Україні, і ви будете цікаві світові”.

Вручення нагород переможцям конкурсу "Витоки".
Нині до Острога з’їжджається літературна молодь з усієї України Зацікавлена участю в літературних студіях і кримчанка Ася Єроджапова із Бахчисарая, котра заради цього обрала для навчання саме Острозьку Академію.

“Рівень моїх знань української – на шкільному, і тому я приїхала сюди її вдосконалювати. У мене були дуже хороші вчителі, я брала участь в республіканських олімпіадах, кілька разів посідала призові місця”.

Ініціатива розвивати літературну освіту в українських регіонах належить саме рівнянам. Один із них , письменник Олександр Галич, створив літературне відділення у Луганському університеті, інший, Анатолій Криловець, переконав Міністерство освіти в тому, що українські літературні традиції Рівненщини, починаючи з Пересопницького Євангелія та середньовічних полемістів, були підняті оспівувачем Волині Уласом Самчуком і підтримуються нині сучасниками-рівнянами Євгеном Шморгуном, Олександром Ірванцем та цілою плеядою цікавих авторів. Тим часом перлини «Витоків» - твори переможців конкурсу - видані окремою збіркою у друкарні Національного університету «Острозька академія».
XS
SM
MD
LG