Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкрилась унікальна виставка з історії галицької освіти.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В обласному центрі Прикарпаття відкрилась унікальна виставка з історії освіти. Особливістю цієї експозиції є також те, що її підготував приватний колекціонер, який вирішив показати, що галицькі українці наполегливо прагнули здобувати добру освіту, незважаючи на зміну владних режимів на їхній землі.

„Документальна Галичина: освітній архів” – так назвав свою виставку івано-франківський приватний колекціонер Михайло Коцаба. Він уже вкотре організовує подібні експозиції у залах відомої на Прикарпатті мистецької кав’ярні „Химера”. Цього разу, зважаючи на початок навчального року, в експозиції представлені австрійські, польські та радянські документи, які мають стосунок до шкільного навчання та до освіти загалом. Кожен з таких табелів, підсумків річних оцінок, свідоцтв підтверджує, що українці, незважаючи на те, під чиїм пануванням вони б не були, наполегливо прагнули здобути освіту.

На виставці представлені унікальні документи. Для прикладу, свідоцтва про навчання вояків дивізії „Галичина”, які вони отримували, здобуваючи освіту паралельно з військовим вишколом.

Знаний в Україні колекціонер Зіновій Жеребецький, який відвідав виставку, так оцінив її значення: „Такі виставки потрібно робити, щоб люди знали, що ми не щойно появились на світ, що в нас була своя історія, було своє життя і за Австро-Угорщини, і за Польщі, і при всіх інших окупаційних режимах”. Це також підтверджує організатор виставки Михайло Коцаба, який якраз і мав на меті показати прагнення українців бути освіченим народом: „Була в нас історія та освіта найвищої категорії, найвищого рівня. Як сказав мій знайомий історик, щоб піти до гімназії, треба було знати чотири мови, звичайно, окрім польської та української”. На відкритті виставки виступали також науковці, які підтвердили цінність такої експозиції, висловили жаль, що наукове середовище Прикарпаття не спроможне поки що організовувати акції подібного рівня. Куратор виставок мистецької кав’ярні „Химера”, художник та мистецтвознавець Мирослав Яремак висловив свою думку з приводу організації виставки про освіту: „На цій виставці можуть почерпнути цікаву інформацію студенти та всі зацікавлені люди. Такі інформацію годі почерпнути в пресі. Треба шукати десь у бібліотеках. А тут усе дуже систематизовано. Загалом усе це дуже цікаво”.

Організатор виставки Михайло Коцаба пообіцяв, що вже через місяць іванофранківців та гостей міста очікує нова виставка раритетів з його особистої колекції та зібрань знаних місцевих колекціонерів. От тільки тему не захотів назвати. Мовляв, хай це залишається невеликою, але приємною таємницею.
XS
SM
MD
LG