Доступність посилання

ТОП новини

За тиждень у Харкові буде найдорожчий проїзд в метрополітені.


Вікторія Маренич Харків, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міська влада Харкова погодилась підвищити вартість проїзду у метро із 50 до 85 копійок. Сьогодні в харківській підземці попереджають про те, що не варто ставати в черги за жетонами, адже із подорожчанням вартості проїзду зміниться і вигляд жетонів.

Сьогодні я, як і тисячі харків’ян, стою в черзі до каси метрополітену, щоб придбати жетон на проїзд. Черга невелика, бо із новою вартістю за тиждень харків''яни сплачуватимуть 85 копійок за одну поїздку в метро – змінять вигляд і жетони.

Таке рішення одноголосно ухвалив виконком міської ради, щоб, за словами міського голови Михайла Добкіна, коли запрацює тариф і метро вже не буде збитковим, передати його до комунальної власності міста.

За словами чиновників, за 30 років роботи метрополітен зносився на 75%. Тепер, сплачуючи 85 копійок, кожен пасажир підземки інвестуватиме в розвиток метро 10 копійок. Пільги на проїзд студентам міська влада вирішила залишити, бо новий тариф є прийнятним, вважає Михайло Фадєєв, начальник департаменту економіки та комунального майна:

(переклад) “Розраховуючи новий тариф, ми не брали до уваги пільговий контингент – витрати прораховані на кількість пасажирів. А це вже джерело фінансування, коли людина сама сплачує за себе, а коли за неї сплачує державний бюджет. Тобто, ми не перекладаємо пільговий контингент на плечі пасажира, він сплачує лише за власний проїзд”.

Самі пасажири харківської підземки не дуже зраділи новому тарифові:

(переклад) “Як до цього може ставитися людина, коли залазять до її кишені, щоб витягнути ще якусь суму. Можливо, це і потрібно. 75 копійок – це ще куди не йшло”.

(переклад) “Мені однаково, я пенсіонер, із посвідченням”.

(переклад) “Негативно, у Києві такого б не допустили”.

(переклад) “Позитивно, ще б каву розносили, до 5 гривень – і каву”.

(переклад) “Я рідко користуюся метрополітеном, але мені це в принципі не подобається. Це не виправдано. І так гарні гроші щоденно метрополітен заробляє”.

Міський голова Харкова Михайло Добкін вважає: якщо не підвищити тариф, підземка матиме багатомільйонні борги.

(переклад) “Якщо б ми в цьому році затвердили тариф на рівні 1 гривні і не вішали на метрополітенівців пільговиків, ми б до кінця року додатково вклали у будівництво метрополітену понад 20 мільйонів гривень”.

Що й казати, міський голова Харкова рахувати гроші вміє. На щастя, цю здібність мають і пересічні харків''яни.
XS
SM
MD
LG