Доступність посилання

ТОП новини

Українська держава ризикує стати об’єктом масових судових позовів з боку підприємців.


Оксана Гребіневич Київ, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.UA) - Українська держава ризикує стати об’єктом масових судових позовів з боку підприємців. Про це попередив сьогодні владу Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. Справа у новому законі, який мав би полегшити життя бізнесменам, але державні структури наразі до нього не готові.

В України створено – уявіть собі! - понад 1200 документів, які дозволяють розпочати власну справу. З 5-го жовтня набуває чинності новий “Закон про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”. І більше тисячі таких документів втратять силу. Будь-який дозвіл на ведення бізнесу, який прямо не передбачений цим законом, має зупинити свою дію. Начебто добре....

Але... сьогодні чиновники виявилися неготовими полегшити життя українським бізнесменам. Величезна кількість законодавчих актів, які регулюють дозвільну систему, суперечать новому закону. Для того, щоби підприємці почали жити по-новому, необхідно нагально внести зміни в цілу низку законодавчих актів. Говорить заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Геннадій Білоус:

“Вчора ми обговорювали в профільному комітеті Верховної Ради питання реалізації норм закону про реформування дозвільної системи в Україні. Всі дозволи, які не були підкріплені законами, видавались міністерствами і іншими центральними органами, з 5 жовтня втрачають свою силу. І ми наполягали і просили народних депутатів, працівників профільного комітету Верховної Ради сприяти нам у вирішенні цієї проблеми, тобто приведення законів України у відповідність до вимог закону про дозвільну систему.”

Про виклики нового закону говорить голова Ради підприємців при Кабміні, народний депутат Ксенія Ляпіна:

“Особливі виклики стоять у сфері дозволів на будівництво, і відведення землі, і усього, що з цим пов’язане. І другий виклик, який стоїть дуже серйозно – це питання реформування сфери сертифікації, всього, що пов’язане з якістю та безпекою харчування, і взагалі продуктів. Це пов’язано з нашим прагнення вступу до СОТ, прагненням бути конкурентноздатними в світовій економіці.”

Правова колізія виникає і з повноваженнями місцевих органів влади. Адже ті дозволи, які видають лише місцеві органи, після вступу закону у силу, виявляться нелегітимними.
XS
SM
MD
LG