Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко домовляється з Афганістані про нафту.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Дводенний візит Президента Віктора Ющенка до Азербайджану став “енергетичним”. Український президент сьогодні прибув до Баку і підписав з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим Спільну декларацію. Саме співпрацю в енергетичній сфері Віктор Ющенко назвав головним в українсько-азербайджанських переговорах.

Глава Української держави Віктор Ющенко та Президента Азербайджану Ільхама Алієва.
Створення нафтопроводу “Баку – Супса – Одеса – Броди – Плоцьк” Президент України вважає пріоритетним у відносинах з Азербайджаном , які в свою чергу Віктор Ющенко вважає стратегічними. А Ільхам Алієв пообіцяв, що візит Віктора Ющенка покладе новий етап українсько-азербайджанських стосунків.

Починаючи з нового року стосунки між Україною та Азербайджаном у енергетичній сфері стануть ефективнішими. Україна має шанси стати транспортувальником азербайджанської нафти до Центральної Європи. Так вважає азербайджанський нафтовий експерт Ільгам Шабан:

“До цього часу Азербайджан мав обмежені можливості транспортування нафти. А починаючи з 2007 року у Азербайджану з’являється можливість у напрямку Одеса-Броди експортувати 4-5 мільйонів тон нафти. Наразі Азербайджан змінює систему реалізації сирої нафти. Раніше це здійснювалося по поставках у терміналах. А зараз Азербайджан вирішив створити власну транспортну компанію, яка працюватиме у Чорноморському басейні, і сама здійснюватиме транспортування”.

Попри те, що проект Одеса-Броди підтримувався в Україні на політичному рівні, попередній менеджмент Укртранснафти використовував цей проект неефективно, зазначає український експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко:

“Все робилося для того, аби зробити проект. Але повністю ігнорувався міжнародний досвід реалізації подібних проектів. Всі проекти реалізуються наступним чином. Спочатку постачальники і власники нафти домовляються зі споживачами та транзитерами. Потім під ці домовленості і укладені угоди береться кредит, утворюється організаційна структура і вже потім будується нафтогін. А Укртранснафта вирішила, що вони спочатку побудують нафтогін, а вже потім нафта піде сама собою. В результаті цього було втрачено багато часу”.

Віктор Ющенко сьогодні цілком визначено сказав, що потрібно для ефективного розвитку цього проекту:

“Для того, щоб відновити роботу проекту в аверсному напрямку Одеса-Броди, на ринку має бути пропозиція нафти на рівні 4,5-5 мільйонів тон з розрахунком на рік”.

Тим часом український політолог Сергій Таран бачить Азербайджан стратегічним партнером України. Оскільки, на думку пана Тарана інтереси цих двох країн на міжнародній арені збігаються:

“Створення енергетичних проектів, які б для України диверсифікували джерела поставки енергоносіїв, а для Азербайджану джерела поставки на європейський ринок, стало тим, що об’єднує, як владу та опозицію в Україні, так і владу і опозицію в Азербайджані. Загалом, для Азербайджану немає великого вибору, як співпрацювати з Україною. У зв’язку з тим, що є відомий конфлікт між Вірменією та Азербайджаном. У цьому конфлікті Росія беззастережно підтримує Вірменію. І у Азербайджану немає іншого виходу, як шукати баланси на Заході. А шлях до цих країн лежить через Україну”.

Українсько-азербайджанські перемовини продовжаться завтра. Окрім Президента, у Баку перебуває ще й низка урядовців. Українська делегація планує підписати угоди про співпрацю між нафтовими компаніями, в галузі радіологічної безпеки, аграрної політики, транспорту, охорони довкілля, а також про підготовку дипломатів.
XS
SM
MD
LG