Доступність посилання

ТОП новини

Школа медицини катастроф відкриється в Харкові.


Вікторія Маренич Харків, 8 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Не чекати на допомогу рятувальників, а навчитися допомагати собі та іншим у нестандартній ситуації - така головна ідея школи медицини катастроф, яку організували у Харкові.

„Чи вмієте ви робити штучне дихання?” – це запитання від Юрія Приходька - начальника медичної служби Університету цивільного захисту - змусило мене пригадати всі навички , здобуті під час навчання в університеті років так 15 тому. Виявилося, що від теоретичних знань на практиці залишилися лише спогади.

Заспокоївши мене, мовляв, все ще попереду, Юрій розповів свою історію - про те, як 10 років відпрацював лікарем – реаніматологом на „швидкій”, де кожен виклик був нестандартною ситуацією. Тому ідея школи медичних катастроф, де б кожен навчився не боятися цих надзвичайних ситуацій і вміти надавати першу необхідну медичну та психологічну допомогу, була природною - вважає Юрій Приходько:

“Ні рятівники, ні медики не сидять в засідці, не чекають ні на лихо, ні на надзвичайну ситуацію. Тому перше, що може людина допомогти людині, яка ще може рухатися – це і є наша головна теза”.

Курсанти університету цивільного захисту вже вивчають таку дисципліну, напевно, успішно, тому що надавали допомогу і під час падіння літака у Харкові у Комсомольське озеро, і під час катастрофи ТУ-154 у небі Донеччини.

Першими слухачами школи медицини катастроф будуть учні, вчителі та батьки двох харківських шкіл – 36 та 13.За словами директорки 36 школи Лариси Ричкової, кількість бажаючих отримувати такі знання велика:

(переклад) “Я працюю з дітьми і бачу щодня, що ці знання необхідні. Я дуже хочу оволодіти цим курсом”.

Навчати цим знанням необхідно якомога раніше – впевнена мати 5-класника:

“Я гадаю, що ми впораємося, він вже адекватніше ставиться до подій, ніж я. Наприклад, коли у Харкові відірвався ліфт, він мені сказав – треба уважніше читати, що там написано на самому ліфті”.

10-класник Артем вирішив стати рятувальником, тому його вибір цього курсу є свідомим:

“Я зробив цей вибір, бо мені хотілося навчитися надавати медичну та психологічну допомогу, надавати допомогу під час ушкодження”.

Програма школи для пересічних харків’ян розрахована на 12 годин – 4 години теорії і 8 – практики. На практиці можна навчитися не лише накладати пов’язки та джгути, а й на сучасному устаткуванні проводити легенево-серцеву реанімацію, навчитися надавати допомогу при гострих отруєннях та термічних ураженнях. Вартість обладнаного класу цієї школи коштує 100-150 тисяч євро. Вартість навчання – 150 гривень.

Сьогодні вже є замовлення до школи медицини катастроф від комунальних служб міста на навчання своїх співробітників. З часом, наприклад, у службі „04” будуть працювати тільки рятувальники газової служби.

Сьогоднішнє спілкування у школі навчило і мене конкретній дії – якщо, наприклад, у людини запаморочилася голова або вона втратила свідомість, не бийте її по щоках, як вчать круті фільми-бойовики, краще їй дайте щигля по носі... Рятувальники запевнили, що це найскоріше допоможе людині прийти до тями.
XS
SM
MD
LG