Доступність посилання

ТОП новини

Америка згадує теракти 11 вересня.


Сергій Куделя Вашингтон, 11 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Америка вшановує пам’ять майже трьох тисяч осіб, які загинули п”ять років тому внаслідок терактів у Нью Йорку та Вашингтоні. Терористам з радикального ісламського угрупування “Аль-Каїда” вдалося тоді захопити чотири цивільні літаки, які вони спрямували на хмарочоси Світового Торговельного Центру та Пентагон. Зараз Президент США Джордж Буш відвідує усі місця падіння літаків, які стали меморіалами жертвам терактів.

Нью-Йорк - поминальна церемонія. 11 вересня 2006 р.
Звуки дзвону стали сьогодні символом скороботи для десятків тисяч американців, які втратили своїх рідних та близьких п’ять років тому. Більшість з них прийшли сьогодні зранку на місце, де знаходилися вежі Світового Торговельного Центру. Тут загинуло понад дві тисячі осіб – банкірів, юристів, пожежників, поліцейських. Пам’ять про усіх них була вшанована чотирьма хвилинами мовчання. Перші дві – рівно у час, коли захоплені літаки один за одним врізалися у вежі центру, а дві інші – коли хмарочоси по черзі впали на землю. Після цього родичі загиблих прочитали імена усіх жертв терактів.

Президент США Джордж Буш розпочав свій день із участі у поминальній церемонії у Нью Йорку. Там він зокрема сказав:

“Сьогодні ми разом провели час споглядаючи деякі жахливі сцени у цьому дивовижному місці ізцілення. І воно нагадало мені про те, що в нас все ще є ворог, який хоче завдати нам шкоди.”

Буш відвідає сьогодні ще два місця падіння літаків. Одне з них – у штаті Пенсильвані. Завядки героїчним діям пасажирів цього літака, терористам не вдалося тоді долетіти до Вашингтона. Президент побуває сьогодні і у Пентагоні, який п’ять років тому був частково зруйнований терористами-смертниками. А наприкінці дня він звернеться з телевізійною промовою до американців.

Напередодні п’ятої річниці терактів чільні американські посадовці виступили із численними промовами, в яких наголошували на досягенннях у боротьбі із тероризмом. Про це говорив вчора в інтерв’ю телекомпанії NBC віце-президент США Дік Чейні:

“Нам добре вдалося убезпечити нашу державу від терористів. За останні п’ять років не відбулося жодного нового нападу на Сполучені Штаті. І це не випадковість, оскільки ми багато для цього зробили, як наприклад запровадили програму внутрішньої безпеки, програму стеження за терористами, та відслідковування усіх фінансових операцій, а також завядки нашій політиці щодо утримання захоплених в’язнів.”

Все ж, останні опитування громадської думки вказують, що більшість американців не вдоволені багатьма кроками Білого Дому у війні з тероризмом. Зокрема, переважна більшість американців вважає помилкою вторгенння в Ірак, де за останні три роки загинуло більше американців, ніж під час терактів 11 вересня.

Політичні опоненти Президента Буша серед демократів також обвинувачують президента у використанні терористичної загрози задля обмеження громадянських свобод та розширення владних понвноважень. Демократи вказують і на те, що за п’ять років Бушу так не вдалося захопити чи вбити організатора терактів – лідера Аль-Каїди Осаму бін-Ладена. Згадкою про подальшу активну діяльність Аль-Каїди стало і оприлюдення відеозапису іншого лідера Аль-Каїди Аймана аль-Завахрі, в якому він погрожує новими терактами і закликає мусульман до спротиву Сполученим Штатам.
XS
SM
MD
LG