Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція по-нашоукраїнськи.


Тетяна Ярмощук Київ, 11 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – З моменту парламентських виборів минуло пів року. Новий уряд працює вже більше місяця. Однак коаліційні перемови тривають і до сьогодні. Попри те, що нашоукраїнці увійшли до Кабінету Міністрів Віктора Януковича, формально “Наша Україна” не є членом парламентсько-урядової більшості. Наразі існує два документи. Перший – це Меморандум про наміри, під яким підписалися “Наша Україна”, Партія регіонів та СПУ. Другий – коаліційна угода Партії регіонів, КПУ та СПУ. Підписання ж нового коаліційного документу гальмують протиріччя всередині “Нашої України”.


Підписання нової коаліційної угоди зініціювала сама “Наша Україна” у перший день осені. Однак ніяких помітних результатів немає й до сьогодні. І скидається, що найгостріші дискусії точаться саме всередині “Нашої України”. Попри заяви нашоукраїнського парламентського лідера Романа Безсмертного, мовляв, хто з членів фракції не бажає входити до коаліції, нехай здає депутатський мандат, інакодумці залишаються. Християнсько-демократичний союз та Народний рух України заявили, що не увійдуть до більшості якщо там будуть комуністи. А рухівці навіть ухвалили рішення, яке забороняє депутатам від їхньої партії входити в антикризову коаліцію. Михайло Поживанов:

“Формування нової коаліції ми допускаємо, але при повному переформатуванні керівного складу Верховної Ради та уряду. На що, я думаю, що ці хлопці ніколи не підуть. І без комуністів. Тут була дуже жорстка позиція. Вона не дуже сподобалася Борису Івановичу, але це було проголосовано. Ви ж розумієте, наскільки їм соромно буде. Тим, хто у свій час був в Русі. Таким як Ключковський, Зварич, Григорович, що вони роблять ці кроки, навіть заплющують очі. Тому вони дуже хочуть для власного захисту, щоб в першу чергу туди Народний рух увійшов”.

Один з лідерів “Нашої України” Петро Порошенко заявив, що “Наша Україна” увійде до коаліції у повному складі, або ж не увійде взагалі:

“Все залежить від ефективності передвиборчого процесу. Я не можу сказати, що переговори йдуть дуже гладко. Позиція була і по назві коаліції, і по принципах коаліції, що це має бути нова коаліція. Достатньо принципово ставиться питання включення програмних положень Універсалу до тексту коаліційної угоди”.

А от нашоукраїнець Юрій Ключковський, який представляє у парламенті Президента каже: нічого страшного не трапиться, якщо кілька нашоукраїнців не увійде до коаліції, та обіцяє попри все співпрацювати з ними й надалі.

Нинішня ситуація всередині “Нашої України” – початок розколу. Так вважає політолог Костянтин Малєєв:

“Те, що в “Нашій Україні” є діаметрально протилежні думки з цього приводу і протилежні тенденції розвитку самої “Нашої України” – це досить очевидно. Ті протиріччя мабуть уже не вдасться зняти у майбутньому”.

Позиція ж Секретаріату Президента така: “Наша Україна” має увійти до коаліції, щоб втілювати у життя свою передвиборчу програму. Оскільки перебуваючи в опозиції нашоукраїнці нічого іншого окрім критики влади зробити не зможуть.
XS
SM
MD
LG