Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся Другий фестиваль народного мистецтва „Карпатський вернісаж”.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 11 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В обласному центрі Прикарпаття відбувся Другий фестиваль народного декоративно-прикладного мистецтва „Карпатський вернісаж”. Участь у ньому взяли понад двісті майстрів майже з усіх регіонів України. У межах фестивалю вони також провели близько півтори сотні майстер-класів для всіх охочих.

Уже другий рік поспіль у вересні в Івано-Франківську з ініціативи Ради з туризму Карпатського регіону відбувся фестиваль народного декоративно-прикладного мистецтва „Карпатський вернісаж”. Один із центральних майданів міста - площа Шептицького була повністю відведена для проведення цього яскравого дійства.

Прес-секретар фестивалю Наталія Кушніренко повідомила: „У фестивалі взяло участь понад двісті майстрів з 18-ти областей України. Вони представили на виставку-ярмарок свої роботи з ткацтва, вишивки, гончарства, плетіння з лози та бісеру та інших ремесел”. Половина з них представляли карпатський регіон. На експозиціях просто неба можна було відразу побачити та придбати ці унікальні вироби. Поряд з експозицією майстри проводили навчання. Вони показували всім охочим, як з’являються на світ їхні самобутні твори.

Організатори фестивалю вважають, що він має неабияке значення для збереження народних традицій та розвитку туризму на Прикарпатті. Директор Інституту туризму Прикарпатського університету Володимир Великочій так оцінює карпатський вернісаж: „Я взагалі вважаю, що проведення такого фестивалю, як Карпатський вернісаж, повинно бути лише невеликою частинкою цілого ряду заходів, які повинна здійснювати Івано-Франківщина в межах пропаганди народного мистецтва та кульутри, бо ми та наш край цим якраз і є багаті”. Його слова підтверджує ініціатор проведення фестивалю, директор Ради з туризму Карпатського регіону Наталія Гасюк: „Для Івано-Франківщини Карпатський вернісаж має кілька значень. Перше – це те, що для Івано-Франківська та мешканців області ми відкриваємо культуру всієї України. З іншого боку, гостям нашого краю ми доводимо, що в Івано-Франківську можна побачити всю Україну. До Івано-Франківська варто приїхати, щоб побачити, що це місто шанує українську культуру”.

Фестиваль став великим святом для іванофранківців та гостей міста. Адже, окрім самої виставки-ярмарку робіт народних митців, паралельно відбувався також концерт, у якому взяли участь відома група „Ґринджоли”, гуцульський ансамбль та оркестр народного музики під керівництвом Романа Кумлика. Усі ці колективи вже давно добре відомі слухачам не тільки в Україні, але й далеко поза її межами.

Вже наступного року фестиваль претендуватиме на здобуття статусу міжнародного. До участі в ньому будуть запрошені майстри з усіх сусідніх європейських країн.
XS
SM
MD
LG