Доступність посилання

ТОП новини

Ринок у Бахчисараї перенесли – проблема поки що залишилася.


Володимир Притула Сімферополь, 12 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Бахчисараї розпочав роботу новий ринок, куди перейшли працювати більше ста торговців, які раніше торгували на місці старовинного мусульманського кладовища “Азізлер”. Ця звичайна для будь-якого райцентру подія для Бахчисарая стала знаковою – своєрідним початком розв’язання затяжного етно-політичного конфлікту.

Кримський прем'єр Віктор Плакида.
Новий бахчисарайський ринок розрахований на 150 місць і працювати туди прийшли усі 116 торговців з “Азізлеру”. За місяць новий базар збудувала велика кримська фірма “Консоль”, власники якої – впливові діячі Партії регіонів. Сьогодні на прес-конференції у Сімферополі кримський прем’єр Віктор Плакида розкрив деякі нюанси цього ударного будівництва: “Вони зробили ці роботи в кредит. Роботи завершені. І питання стосунків майбутнього власника цього ринку, який і оплатить виконані роботи, вони розглядатимуться у подальшому. Сьогодні те завдання, яке ми поставили, ми вирішили”.

Суперечка за місце, де до останнього часу функціонував ринок, а раніше були ханські гробниці і мусульманське кладовище “Азізлер”, тривала кілька років. Вона загострилася наприкінці літа, що вилилося у зіткнення між репатріантами і проросійськими активістами. Але після серпневої зустрічі із лідерами Меджлісу кримськотатарського народу український прем’єр Віктор Янукович дав слово, що прибере “базар на кістках”. Після кількох публічних “наганяїв” кримські урядовці виявили неабияку оперативність і виконавчу дисципліну.

Втім, і цього разу не пройшло без скандалу. Як повідомив заступник глави Бахчисарайської райдержадміністрації Айдер Халілов, власники старого ринку, які розраховують отримати у власність і новий, сьогодні зранку закрили вхідні ворота на замок, Айдер Халілов: “Адміністрація вимагала укладення договорів оренди з підприємцями для того, щоб запустити їх на новий ринок. Після того, як прибули представники районної і міської влади, які пояснили, що офіційно об’єкт ще не зданий і в адміністрації немає відповідних документів, ворота відчинили,
Ханська гробниця на "Азізлері" в оточенні "Беркуту".
підприємці зайшли, вони перебувають на торгових місцях, розподіляють їх між собою”.


За його словами, реально торгівля на новому місці розпочнеться за кілька днів. А на старому демонтаж торгового обладнання ще не завершений, хоча остання дата була 12 вересня. Втім, кримський прем’єр Віктор Плакида каже, що до кінця тижня і ці роботи завершаться: “Ми постійно працюємо у режимі переговорів. Перша частина демонтажу відбулася, а другу закінчимо до суботи”.

У суботу ж на “Азізлері” має відбутися всекримський мусульманський суботник. Муфтій мусульман Криму Аджа Еміралі-ефенді заявив, що мусульмани приберуть територію колишнього ринку, а якщо будівельні конструкції залишаться і на той час, то самостійно їх демонтують.
XS
SM
MD
LG