Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Таємний вклад.


Київ, 12 вересня 2006 року. Родзинкою бурхливого пострадянського буття стали фінансові піраміди. Вони заполонили своєю рекламою телеекрани, і “нехалявщик, а партнер” Льоня Голубков спокушав глядачів шаленими відсотками річних. За кілька років різноманітні “Хопьор-інвести” та МММ-и луснули, а мільйони наївних вкладників залишилися “з носом”. Відтоді фантастичними відсотками людей не заманюють, а вони все активніше несуть свої гроші до банків. Лише торік кількість тих, хто довіряє їм свої “кровні”, збільшилася в Україні на три з половиною мільйони – до вісімнадцяти з половиною мільйонів людей. Але досі тисячі українських вкладників скаржаться, що їх ошукали. Про це – “Звуки життя” "Таємний вклад". З вами Олександр Лащенко.

Шість з половиною тисяч киян вважають себе ошуканими вкладниками і вимагають повернення своїх заощаджень. Вкладники втратили їх у збанкрутілих банках Київський універсальний, “Інтерконтинентбанк”, “Олді” та “Гарант”. Однією з цих шести з половиною тисяч є пенсіонерка Віра Аркадіївна, котра тримала гроші в Київському універсальному.

Загалом в Україні ліквідовують 20 банків, повідомляє Національний банк. За законом, вкладники банків, що ліквідуються, можуть отримати гарантовану суму відшкодування протягом трьох років з дня ліквідації. Для цього існує державна установа, що виплачує відшкодування - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Йдеться про вкладників банків - учасників Фонду. А серед його учасників – практично всі банки України. Зараз розмір гарантованої суми відшкодування за внесками, включаючи відсотки, п’ятнадцять тисяч гривень. Як можна отримати відшкодування – пояснює Михайло Гребеник, заступник директора Фонду.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Львів’яни банкам довіряють. Усі найкращі офіси у центрі міста належать саме банківським установам і їхнім працівникам роботи вистачає. Однак і у розміщенні власних грошей галичани виявили хитрість. У чому вона полягає –інформує кореспондентка Радіо Свобода у Львові Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У колишній соціалістичній республіці Сербії є всі підстави не довіряти банківським установам. Після розвалу Югославії більшість сербів втратили свої заощадження, а наступні роки війни знецінили національну валюту. Що було далі - розповідає кореспондент Радіо Свобода на Балканах Михайло Рамач.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Професійність або бездарність менеджменту того чи іншого банку, його надійність або сумнівність пересічному вкладникові визначити непросто. А якщо покладатися тільки на рекламні обіцянки, може вийти “собі дорожче” (у прямому розумінні). Який же банк обрати? Адже наприклад на сайті Асоціації українських банків їх - аж понад півтори сотні. Радить президент Асоціації Олександр Сугоняко.

Крім того, роблячи банківські внески, варто діяти за принципом “розкладай яйця у різні кошики”. Іншими словами – пам’ятати про “диверсифікацію” заощаджень, зауважує економіст Віктор Лисицький.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG