Доступність посилання

ТОП новини

Сільгосппідприємства позбавляють пільг. А що натомість?


Оксана Гребіневич Київ, 12 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українські сільгоспвиробники закликають уряд переглянути режим оподаткування на наступний рік. Адже з 2007-го аграріїв позбавляють низки податкових пільг. Яка натомість передбачена компенсація і як виживатимуть сільськогосподарські підприємства, поки невідомо. То ж які саме зміни чекають на оподаткування сільського господарства?


Якщо зараз аграрії мають пільги на податок на додану вартість та не сплачують кошти до пенсійного фонду, то з наступного року ситуація зміниться. З 1-го січня 2007 чинності наберуть нові норми, які скасовують податкові пільги для АПК та передбачають відрахування на формування пенсійного фонду.

Пільги на сільськогосподарське ПДВ давали привід для різного роду зловживань, - кажуть фахівці. Насамперед наживалися посередницькі структури. Щонайменше 500 мільйонів гривень щороку вилучались із державної казни шляхом махінацій. Тому, і сільгоспвиробники, і урядовці погоджуються, що сама схема оподаткування має змінитися. Але зміни не повинні зашкодити аграрним підприємствам, - наголошує Президент української аграрної конфедерації Леонід Козаченко:

“Саме головне, щоб нова схема не відібрала у сільськогосподарських підприємств те джерело фінансування, ту підтримку, яку вони мали до цього. Тому що окрім зміни системи сплати податку на додану вартість з початку нового року ще близько 580 мільйонів гривень потрібно сплачувати на формування пенсійного фонду. Раніше сільгосппідприємства ці суми не сплачували.”

Аграрії забили на сполох. Адже загальні втрати, за їхніми підрахунками, становитимуть майже 5 мільярдів гривень. Це суттєво ускладнить і без того непросту соціально-економічну ситуацію на селі, - кажуть сільгоспвиробники. Тому, не маючи безпосереднього лобі у Верховній Раді, аграрії звернулись із громадським закликом до прем’єр-міністра Віктора Януковича провести спільну нараду з питань АПК.

Зі свого ж боку, урядовці заспокоюють і кажуть, що допоможуть аграрним підприємствам. Говорить директор департаменту фінансів Міністерства аграрної політики Григорій Зуб:

“Досягнуто домовленість, щоб було пряме бюджетне фінансування на підтримку продукції тваринництва та рослинництва. На Мінфіні це підтримано, завтра на уряді буде розглядатися бюджетний проект 2007 року. В умовах минулого року у нас пільги по ПДВ склали 3,8 мільярди.”

Але як саме держава компенсуватиме втрачені пільги аграрії довідаються лише після ухвалення державного бюджету на 2007 рік.
XS
SM
MD
LG