Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш: "Це боротьба за цивілізацію".


Сергій Куделя Вашингтон, 12 вересня 2006 року (RadioSvoboda.Org) - Сполучені Штати ведуть війну за людську цивілізацію – так заявив у своєму вчорашньому телезверненні до американського народу президент США Джордж Буш. Його виступ був присвячений п''ятій річниці терактів 11 вересня. Буш закликав американців готуватися до тривалого воєнного протистояння з ісламськими екстремістами, яке він назвав “вирішальною ідеологічною битвою 21 століття”.

Джордж Буш під час телезвернення.
Джордж Буш з’явився на телевізійних екранах американців опів на дев’яту вечора – рівно у той самий час, коли п''ять років тому він звернувся з промовою до онімілої від шоку нації. Тоді він намагався запевнити суспільство, що всі відповідальні за напад будуть невідворотньо покарані. Зараз, після двох воєнних кампаній і трьох тисяч нових жертв серед американців, Буш уже пояснював, чому обіцяне покарання перетворилося на тривалу війну в різних кутках світу.

“Цю боротьбу називали зіткненням цивілізацій. Насправді це боротьба за цивілізацію. Ми боремося за той спосіб життя, яким насолоджуються вільні держави. І ми боремося за можливість того, щоб доброзичливі та чесні люди на Близькому Сході могли створити суспільства, які б базувалися на свободі, терпимості та особистій гідності”.

Президент Буш застеріг від очікувань швидкої перемоги у цій війні, яка, на його думку, лише на початковій стадії. Він наголосив, що Сполучені Штати повинні воювати до повного знищення противника:

“Перед нами ворог, який готовий нести смерть та страждання у наші домівки. Америка не розпочинала цієї війни, і кожен американець хоче її завершення. Я також цього хочу. Але війна не завершена, і вона не буде завершена допоки або ми, або екстремісти не переможемо. Якщо ми не завдамо поразки цим ворогам, то нашим дітям залишиться Близький Схід, в якому панують держави-терористи та радикальні диктатори, озброєні ядерною зброєю. Ми ведемо війну, яка визначатиме курс цього нового століття та вплине на долю мільйонів у цілому світі”.

У своєму виступі Буш згадав і про причини воєнного вторгнення в Ірак, яке більшість американців зараз вважають помилкою.

“Мене часто питають, чому ми перебуваємо в Іраку, якщо Саддам Хусейн не був відповідальний за теракти 11 вересня. Відповідь полягає у тому, що Саддам Хусейн був очевидною загрозою. Моя Адміністрація, Конгрес та ООН вважали його загрозою. І після 11 вересня режим Саддама Хусейна створював ризик, з яким світ уже не міг погодитися”.

Спострігачі відзначають, що президент Буш уже звертався до суспільства, яке набагато скептичніше, ніж п''ять років тому ставиться до його слів. Якщо у 2001 році Буш виликав довіру в 60% американців, то зараз більшість, 52%, вже не довіряє йому як лідеру. А зростаюче насилля в Іраку та Афганістані свідчить, на думку більшості, що Сполучені Штати не можуть виграти війну, в якій Америка, за словами її президента, не має права на поразку.
XS
SM
MD
LG