Доступність посилання

ТОП новини

Кілька слів про нові обличчя Верховної Ради.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Центральна виборча комісія ймовірно оголосить список народних депутатів, які замістять у Верховній Раді тих, хто пішов працювати в уряд. Учора Верховна Рада припинила повноваження дванадцятьох депутатів.

За українським законодавством, місця вибулих депутатів мають зайняти ті, хто у передвиборчому списку йдуть наступними після прохідного місця. До Партії регіонів прийдуть банкір, директор підприємства, два партійних функціонери, бригадир, депутатський помічник та пенсіонер. А саме: віце-президент комерційного банку “Імексбанк” Ігор Мітрошкін, директор Миколаївського підприємства “Термінал-Укрхарчозбутсировина” Володимир Фалько, пенсіонер із Києва Василь Демчишен, помічник консультант народного депутата Олега Царьова Михайло Разгоняєв, заступник голови житомирського відділення Партії регіонів Микола Якименко, бригадир прохідників відокремленого підрозділу “Шахта “Добропільська” Володимир Літвінов та керівник апарату Донецької обласної чарунки Партії регіонів Володимир Демидко. У “Нашій Україні” нових облич не передбачається. Сюди мають повернутися два колишні депутати Сергій Бичков та Володимир Шкляр. А лави соціалістів поповнять депутатські помічники-консультанти Василь Богданчик та Генадій Савосін і заступник голови Державного комітету у справах ветеранів Юрій Зубко. Такі поповнення очікують парламент, звісно, якщо хтось із вищезгаданих претендентів не відмовиться від депутатства.

Від нинішньої зміни парламентського складу ситуація у Верховній Раді надто не зміниться, вважає політолог Кость Бондаренко:

“Деякі фінансово-промислові групи, завдяки окремим людям із перерахованого списку отримають лобістів. Хочеться сподіватися, що Верховна Рада працюватиме більш професійно, оскільки багато людей до того часу працювали помічниками-консультантами народних депутатів, у багатьох є юридична чи економічна освіта. Практично всі перераховані люди заможні. Це вже тенденція, у парламенті вже майже немає незаможних людей”.

Політолог Олесь Доній нинішню ситуацію оцінює так:

“Щодо Партії регіонів, то саме керівництво партії не сподівалося, що список посунеться настільки далеко. Тому до парламенту можуть потрапити з одного боку випадкові люди, а з іншого – це можливість для нової засвітки. Що ж до “Нашої України” та Соцпартії, то у них більша проблема. У них сподівання керівництва були набагато більші, тому достатньо серйозні особи були поставлені за межі того переліку, які вже стали депутатами. Тому ті люди, які зараз стануть депутатами не надто відрізнятимуться”.

До парламенту п’ятого скликання потрапили п’ять політичних сил. Партія регіонів отримала 186 депутатських мандатів, Блок Юлії Тимошенко – 129, “Наша Україна” – 80, СПУ – 33, КПУ –21.
XS
SM
MD
LG