Доступність посилання

ТОП новини

Нова динаміка українсько-польських стосунків: виступ Посла Я. Ключковського.


Богдана Костюк Київ, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - “Нова динаміка українсько-польських стосунків” – так назвав свій нинішній виступ перед журналістами Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський. Підбиваючи підсумки свого першого року перебування на чолі польської дипломатичної місії у Києві, пан Ключковський не лише згадав про традиційне стратегічне українсько-польське партнерство, а і визначив основні проблеми і нові напрямки співпраці між двома сусідніми державами.

Яцек Ключковський
Членство Польщі в Європейському Союзі і здійснення Україною курсу на євро-атлантичну інтеграцію надало динамізму традиційно гарним стосункам між Києвом і Варшавою. За словами Посла Яцека Ключковського, співпраця у політичній, торговельно-економічній, військовій, науковій та освітній галузях є успішною - але розвивалась би ще краще, якби обидві сусідні держави позбулися деяких проблем. Серед них головною Посол назвав легалізацію українських заробітчан: останніх, за різними даними, перебуває у Польщі від ста до трьохсот тисяч осіб, і з них лише шість тисяч мають офіційний дозвіл на працю. Яцек Ключковський далі:

“Справа іде про легалізацію працівників українських, яких дуже багато, і не тільки з моменту вступу Польщі до ЄС. Ми хотіли би поступово легалізувати усіх тих людей, які працюють у країні. І ми починаємо цей процес здійснювати від працівників сільського господарства”.

Посол Ключковський і консул пані Новаковська нагадали, що з 1-го вересня громадяни України можуть виконувати протягом не довше трьох місяців, на протязі чергових шести місяців, роботу сільськогосподарського характеру без необхідності отримання дозволу на роботу. Натомість, серед поданих до консульства Польщі документів мають бути офіційні папери від польського працедавця та довідка від польської адміністративної влади про те, що цей працедавець здійснює або має право здійснювати сільськогосподарську діяльність.

Серед проблем, що існують між Україною і Польщею, Яцек Ключковський назвав невизначену долю нафтогону “Одеса – Броди – Ґданськ”. На нинішній зустрічі журналісти уперше почули від представника Польщі пропозицію щодо можливого реверсного використання нафтогону:

“Польща зараз вивчає таку можливість: цей реверсний напрям не використовується – там тільки 30 відсотків потужність цього нафтопроводу. Там нафту можна качати і туди, і сюди. Мабуть, є можливість, щоб почати качати каспійську нафту на північ. Скажімо, два – три місяці нафта іде у реверсному напрямку, а один місяць іде на північ. Просто є можливість качати нафту з Бродів через Словаччину до містечка Краупе у Чеській Республіці, де Польща є власником нафтопереробного комбінату”.

За словами пана Ключковського, українські і польські фахівці вивчають цю можливість.

Так само, продовжують науковці двох держав досліджувати і польські поховання у Биківні, і можливості подолання радянських стереотипів у ставленні української громади до Євросоюзу і НАТО: у цій царині польський досвід уже вивчають українські урядовці, освітяни і журналісти.

Яцек Ключковський також висловив сподівання, що поглиблюватимуться взаємини між двома країнами та народами у гуманітарній сфері. Адже незабаром у Варшаві і Києві відзначатимуть 100-річчя від дня народження польського мислителя, публіциста Єжі Ґедройця:

“Ми святкуватимемо 100-річчя від дня народження відомого польського інтелектуала Єжі Ґедройця, який створював умови для відновлення наших польсько-українських стосунків після Другої світової війни. Він майже 60 років жив у Парижі як політичний емігрант, був редактором щомісячника “Культура”, там уже з кінця 1950-х років уже почалася розмова між нашими антикомуністичними емігрантами. А той час був дуже важкий для розмов для спільної історії, про спільні проблеми, які розділяли наші народи”.

Діяльність Єжі Ґедройца, нинішнього покоління інтелектуалів Польщі та України сприяє порозумінню між нашими народами і подоланню існуючих проблем, - переконаний Яцек Ключковський.
XS
SM
MD
LG