Доступність посилання

ТОП новини

Харківські науковці мають єдину в Україні експериментальну базу, де випробовують авіаційну техніку на захист від блискавок. Не лише вітчизняні літаки.


Вікторія Маренич Харків, 13 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Російське представництво компанії „Боїнг” звернулося до Харківського інституту „Молнія” для проведення унікальних випробувань системи захисту літаку від блискавок. Ці дослідження інститут упроваджує разом із АНТК ім. Антонова та Інститутом матеріалознавства імені Францевича.

За останні дні надійшло три повідомлення про удари блискавок по літаках, два з яких - компанії „Боїнг”. Так починає розмову Володимир Кравченко - директор Харківського інституту „Молнія”. А упродовж року таких випадків трапляється 150-180, говорить учений. Тому вітчизняні літаки АН-124, АН-70, АН-140 проходять дуже суворі випробування на експериментальній базі інституту до їх серійного випуску. Україна входить до числа 11 країн, що роблять такі випробовування, проте значно виграє тим, що може проводити дослідження не окремих вузлів та деталей, а всього літака. Крім того, йдучи за сучасними тенденціями розвитку авіабудування, конструктори АНТК імені Антонова разом із фахівцями Інституту матеріалознавства імені Францевича розробили унікальний захист із полімерних матеріалів.

Саме це і зацікавило представників компанії „Боїнг”, які зараз розробляють новий літак „Боїнг - 777”.Уклавши угоду, харківські вчені вже готові до випробувань 90 зразків систем захисту, які розробили конструктори. Володимир Кравченко говорить, що американці задоволені їх роботою:

(переклад) ”Ми робимо перші кроки у співробітництві із компанією „Боїнг”. Після цієї роботи буде наступний великий контракт на 1 мільйон доларів, щоб ми провели випробовування не тільки окремих блоків, а й відсіків – так, як ми робили із АН-225, „Русланом”, „Мрією”. Коли приїздили колеги зі США, обговорювалися умови надання експериментальної бази для проведення робіт не лише із компанією „Боїнг”, а й Військово-Повітряними Силами Сполучених Штатів Америки".

Цей контракт учений вважає надзвичайно вигідним для української сторони. Адже окрім грошей АНТК імені Антонова як конструкторське бюро і як виробник літаків отримає нові технології за рахунок інвесторів. Угода про інтелектуальну власність між українською та американською стороною має вигляд 50:50.

Маючи найвищий ступінь акредитації, а значить вищу технічну компетентність та незалежність, інститут „Молнія” має численні замовлення на виконання робіт для об’єктів, що є найбільш уразливими від блискавок – окрім літаків, це об’єкти ракетно-космічної галузі та атомні електростанції. Упродовж дванадцяти місяців тут випробовують 70-80 таких об’єктів. До кінця поточного року інститут заробить понад 2 мільйони гривень.
XS
SM
MD
LG