Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 14 вересня.


Віктор Недоступ

14-го вересня 786-го року - Харун Ар-Рашид став Правителем Аббасидського халіфату. Його правління увійшло в історію мусульман як "золота доба" - халіфат досягнув економічного й культурного розквіту, Багдадський двір став центром інтелектуального і художнього життя Сходу, а сам халіф став героєм чисельних арабських казок, що увійшли до збірки "Тисяча і одна ніч".

1509. Землетрус в Константинополі руйнує значну частину міста. Гине близько 13 тисяч людей.

1829. Росія і Туреччина підписують Адріанопольський мир, що завершує війну 1828-29 років. До Росії відходить гирло Дунаю, східне узбережжя Чорного моря, Туреччина визнає приєднання до Росії Грузії, Імеретії, Мегрелії, автономію Молдавії, Валахії та Сербії; Босфор і Дарданелли оголошуються відкритими для проходу іноземними кораблями.

1847 Мексикано-американська війна за спірні території. Американські війська під керівництвом генерала Вінфілда Скотта входять у Мехіко і піднімають над містом американський прапор.

1929. У Києві на Червоному стадіоні футбольна команда "Динамо" проводить свою першу міжнародну зустріч і програє збірній Нижньої Австрії з рахунком: 3-4.

1939. У США в повітря піднімається перший вертоліт українського конструктора Ігоря Івановича Сікорського "VS-300", котрим він керував особисто.

1954. На Тоцькому полігоні в Оренбурзькій області (Росія) - військові навчання Радянської армії із застосуванням справжньої атомної зброї. Практично для всіх 40 тисяч військових навчання закінчаться трагічно.

А у 1979му в Кабулі Голова Революційної ради Демократичної Республіки Афганістан Нур Мухамед Таракі загинув від рук прибічників прем''єр-міністра Хафізулли Аміна. Хафізулла Амін став новим керівником країни. Через два місяці Аміна також вб’ють, це зробить радянський спецназ під час штурму президентського палацу. У грудні до влади в Афганістані прийде Бабрак Кармаль, а в країну увійдуть радянські війська.
XS
SM
MD
LG