Доступність посилання

ТОП новини

Чи аргументоване підняття тарифів на комунальні послуги? Це має з’ясувати новостворена тимчасова слідча комісія ВР.


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гість Свободи: народні депутати Микола Сивульський (БЮТ) та Алла Александровська (КПУ).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Юлія Жмакіна: Життя в Україні помітно дорожчає. Ледве не щодня надходять повідомлення про рішення місцевих рад підвищити тарифи на комунальні послуги та відключення від газопостачання за несплату за спожитий газ підприємств.

Ведуча: Юлія Жмакіна
На ріст тарифів сьогодні вирішив реагувати парламент. За створення спеціальної комісії, що розслідувала б те, чи є підстави для зростання цін на газ, воду та електрику, виступає опозиція, фракція БЮТ.

Однак парламентська коаліція скористалася цією ініціативою.

Що сталося у Верховній Раді сьогодні? Що буде розслідувати Тимчасова слідча комісія? Чи призведе це до зниження тарифів на комунальні послуги? Що насправді стоїть за подіями довкола цього? Про це все прямо зараз.

Представники провладних фракцій заявляли, що комісію не може очолювати людина, причетна до газової сфери. Пані Александровська, що мається на увазі? Алла Александровська: Напевне, це треба було б запитати у тих, хто це говорив.

Піднімали питання щодо того, що першим оператором на ринку торгівлі газу в Україні були ЄЕСУ, безпосереднім власником яких була Ю.В.Тимошенко.

Пане Сивульський, якщо коаліція висуває свою кандидатуру, Аллу Александровську, яка і стає головою цієї комісії, котра буде перевіряти, чи правильно вчиняють, коли підвищують тарифи на газ населенню, то, очевидно, опозиція, я думаю, знає, що ця людина непричетна до газової сфери?

Микола Сивульський: Те, що сьогодні відбулося у ВРУ, то це правляча коаліція в черговий раз продемонструвала, як вона збирається в цій країні керувати, як вона збирається поводити себе з правами опозиції, в чому вона вбачає сенс демократії.

Коли в ст. 89 Конституції України написано, що спеціальні Тимчасові слідчі комісії створюються з суспільно-важливих питань (я думаю, що немає сумніву, що питання суспільно-важливе) при умові, якщо їх підтримує одна третина, 150, депутатів. Проголосувало 177! Що не влаштовує більшість? Конституційна норма виконана. Ні, не можна! Не можна, щоб опозиція контролювала владу. Отак називається те, що відбулося сьогодні.

- Опозиція викриває схеми, за якими маленькі українці мають сплачувати безпідставно, зі слів Ю.Тимошенко, високі ціни за газ.

Вам не дивним здається, що замість того, щоб надавати свої аргументи (очевидно, вони у Вас є), з опозицією борються таким чином, що не дають очолити слідчу комісію, чи іншими якимись методами?


Алла Александровська (переклад): У Вашому запитанні звучить відповідь. Замість того, щоб, дійсно... Ось якщо наша комісія завершить роботу, і якщо ця робота, вибачте, нічим не закінчиться, або ж, скажімо, матеріали, які комісія потім надрукує... Ви ж можете їх критикувати, до того ж, дуже серйозно критикувати...

Сьогодні, ще не давши приступити до роботи, не з’ясувавши моє відношення до цього питання, до питання, яке доручене комісії (на мій погляд, особисто мій, тому що комісії поки що ще немає, окрім мене, треба дійсно розібратися), відразу починають вже давати оцінки, при цьому звинувачують в тому, що, бачите, ми переходимо на персоналії.

Щодо проблеми. Чому я і в залі виступала до розгляду цього питання в порядку денному і говорила, що мені дивно, що Юлія Володимирівна так ставить питання і порушує, адже вона була віце-прем’єром по енергетиці в уряді Ющенка, вона була прем’єр-міністром ось недавно.

Більше того, в першій половині 90их- років дійсно ЄЕСУ було єдиним оператором поставок газу з Росії, коли почалися ці проблеми з завищенням ціни на газ.

Дійсно за однією ціною ми купуємо газ з-закордону (не тільки в Росії, а й в Туркменістані), а собівартість газу, який добувається в Україні, звісно, що це собівартість.

- А правда, що населення споживає газ внутрішнього видобутку?

Алла Александровська: В 1994 році я була депутатом Харківської обласної ради. Тоді вперше постало питання про підняття тарифів і ціни на газ. Ми з депутатами почали розбиратися. Ось тоді я точно знала цифру, що собівартість видобутого газу і відданого державі – це 8 доларів за тисячу кубів. В той час ми закуповували газ, з-закордону вже завозили, то тоді, якщо я не помиляюся, ціни були від 20 до 30 доларів.

Тому обсяги газу, які видобуваються в Україні, дійсно покривають наші внутрішні потреби. Тобто, стільки, скільки треба бюджетним організаціям і ЖКГ, для потреб населення, такий об’єм ми і добуваємо.

- Пане Миколо, Ви працювали над цими цифрами, які оприлюднила пані Тимошенко?

Микола Сивульський: Так, тому що я ще є членом комісії, яка створена рішенням ВРУ 4 серпня про перевірку ситуації, іншими словами, комісія Деркача. Я знайомий з цією проблематикою.

Я повинен сказати наступне. Мова йде про зовсім інші речі. Ми говоримо, як кажуть, з пані Аллою на різних мовах.

Ви, пані Алло, говорити про імпортний газ, про відносини трейдерів 10-річної давності, а я говорю про те, що хвилює людей сьогодні.

А сьогодні ситуація наступна. Згідно чинного законодавства, весь газ власного видобутку повинен йти тільки на потреби населення. І Юлія Володимирівна сказала, що газу достатньо, щоб давати населенню.

Ми поставили завдання: чому при такій низькій собівартості у 114 гривень населенню продають по 44 копійки 1 кубометр, якщо у вас немає лічильника, і по 40,4 копійки, якщо є лічильник? В чому справа? Звідки?

Ось завдання нашої комісії, орієнтоване на сьогодні, на те, що завтра прийдуть рахунки і з’ясується, що більше 55% середньої зарплати треба віддати за 3-кімнатну квартиру. Як жити людям в цих умовах?

- Пані Алло, Ви це буде перевіряти?

Алла Александровська: Звісно, тому що сформульоване завдання перед комісією, яке звучить в назві самої комісії, тобто, дійсно, встановити об’єктивність встановлення нових тарифів, ну нових цін на газ і на той газ, який йде населенню.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG