Доступність посилання

ТОП новини

Новий навчальний рік в українській школі у Португалії.


Богдана Костюк Київ, 14 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua0 - 16-го вересня розпочинається новий навчальний рік в українській суботній школі “Дивосвіт” у Португалії. Якщо минулого року перший дзвоник пролунав лише для сімнадцяти діточок, - цього року у школі навчатимуться понад двісті дітей. Про “Дивосвіт” української освіти у Португалії розповідає кореспондентка Радіо Свобода.

Директорка школи Олеся Назаренко на сторінках газети “Українці у Португалії” зазначає: відкриття “Дивосвіту” стало великою радістю для дітлахів та їхніх батьків, а голова громади Марія Дец розповідає:

“На кінець навчального року 2006-го, у липні місяці, у нас було 123 дитини. На 16 вересня ми чекаємо ще більше дітей. Кожен рік збільшується кількість дітей у школі”.

Як каже пані Дец, серед українських заробітчан у Португалії чимало учорашніх вчителів. Тож у школі “Дивосвіт” було створено режим роботи, який максимально наближений до реалій України. Так, до навчально-виховного процесу включено усі основні дисципліни української середньої школи; навчання поділено на два семестри, по закінченні кожного семестру учні отримують “Табелі успішності”. Поточні оцінки вчителі записують у класний журнал.

Олеся Назаренко розповідає, що раніше заробітчани і мріяти не могли, що у далекій Португалії – на чужій землі з незнайомою культурою – зможуть створити щось своє, українське. Але з‘ясувалося, що мрії здійснюються, доказом чого стало і створення об‘єднання українців, і започаткування свого видання – газети “Українці у Португалії”, і відкриття української школи. Важливим аспектом її діяльності, на думку самих українців, є вивчення народних традицій, культури, а також і знайомство з португальською історією. За словами Олесі Назаренко, “школа “Дивосвіт” – це дзвінка українська пісня і лагідна мамина казка; це ясне весняне сонечко і теплий подих вітру; це пахуча матіола і яскрава троянда; це – веселка знань, радості та свята”.
XS
SM
MD
LG