Доступність посилання

ТОП новини

Про результати шестирічного розслідування справи Гонгадзе.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, напередодні шостої річниці від дні зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, у парламенті відбулися слухання цієї справи. Доповідали посадовці, які були причетні до розслідування цієї справи. Зокрема, нинішній генпрокурор Олександр Медведько, його попередник Святослав Піскун, екс-адвокат матері Гонгадзе Андрій Федур та колишній майор Державної охорони Микола Мельниченко.

Сьогодні за вбивство Георгія Гонгадзе на лаві підсудних сидять троє колишніх міліціянтів Валерій Костенко, Микола Протасов та Олександр Попович. Ще одного обвинувачуваного – генерала Олексія Пукача – оголосили у міжнародний розшук. Шукали Пукача у Росії та Ізраїлі, а тепер шукатимуть в Індії. Екс-правоохоронців звинувачують у виконанні вбивства. А от прізвищ замовників слідство не назвало й до сьогодні.

Георгій Гонгадзе зник 16 вересні шість років тому . Згодом його тіло знайшли у Таращі Київської області. У плівках запису кабінету екс-президента Кучми, які записав тодішній майор Держохорони Микола Мельниченко і передав Олександру Морозу йдеться про начебто причетність до зникнення журналіста президента Кучми. Після того, як пан Мельниченко оприлюднив записи президентського кабінету, екс-майор змушений був шукати політичного притулку у Сполучених Штатах Америки.

Бютівець Григорій Омельченко, який очолював тимчасову слідчу комісію, що займалася розслідуванням цієї справи звинувачував у причетності до зникнення Гонгадзе тодішніх керівників держави Леоніда Кучму та Володимира Литвина.

Сьогодні ж з парламентської трибуни Олескндр Медведько заявив, що Генеральна прокуратура не має підстав для притягнення до відповідальності високопосадовців:

“В матеріалах справи немає таких даних, що ці голоси належать тим чи іншим посадовим особам. Там звучить “ймовірно належать”. А для того, щоб ми могли притягти до кримінальної відповідальності, нам треба не копії цих записів, а оригінали. І також відповідь Мельниченка на ті питання, які йому ставили слідчі, на які він або не захотів відповісти, або посилався на те, що він повинен узгодити цю ситуацію з матір’ю і дружиною загиблого. Тільки у сукупності доказів, які будуть зібрані по завершенні цієї експертизи, буде вирішене питання щодо притягнення до відповідальності”.

Олександр Медьведько звинуватив Миколу Мельниченка у небажанні співпрацювати з Генпрокуратурою. Майор Микола Мельниченко заперечив закиди генпрокурора і заявив, що навіть готовий піти до в’язниці за розголошення державної таємниці:

“Я готовий сісти у в’язницю за розголошення державної таємниці, тому що тоді у в’язницю сяде і Кучма. Я готовий йому скласти компанію в цьому разі. Мене, будь ласка, не злякаєте цим. Я заявляю по справі, що я готовий надавати всі вичерпні свідчення на судовому слуханні тоді, коли визнають мої записи як речовий доказ. Я відповім на всі запитання, які мені будуть поставлені. Мені нема чого приховувати”.

Сьогодні, за результатами слухань парламентарі ухвалили постанову, яка передбачає створення тимчасової слідчої комісії для контролю за ходом розслідування справи про вбивство Георгія Гонгадзе. Створення комісії зініціював колишній генеральний прокуром Святослав Піскун.

Однак багато депутатів та експертів закидають деяким політикам використання справи Гонгадзе для власного піару, а сьогоднішні слухання називають фарсом.

Наразі Апеляційний суд Києва розглядає справу щодо виконання вбивства журналіста Гонгадзе. А слідство у другій частині щодо встановлення замовників та організаторів злочину ще не завершене.
XS
SM
MD
LG