Доступність посилання

ТОП новини

ООН і міжнародні правозахисники обурені повідомленням про смерть кореспондентки Радіо Свобода в туркменській тюрмі.


Мар’яна Драч 15 вересня 2006 року – Організація Об`єднаних Націй та міжнародні правозахисники стурбовані повідомленням про смерть кореспондентки Радіо Свобода у туркменській тюрмі. Попри запевнення туркменської влади, що журналістка померла природнім шляхом, правозахисники підозрюють, що Огульсапар Мурадову могли вбити.

Огульсапар Мурадова
Стурбованість її долею сьогодні висловив речник Верховного Комісара ООН з прав людини. А напередодні група правозахисників з міжнародної організації "Репортери без кордонів" пікетувала посольство Туркменистану у Франції. Пояснює учасниця акції Ельза Відал:

"Ми вирішили провести демонстрацію перед посольством Туркменистану в Парижі, щоб це вбивство не залишилося безкарним і принаймні ми не будемо мовчати." Дітей Мурадової повідомили про її смерть у четвер. Офіційна версія – природні причини. Але родичі розповіли правозахисникам, що бачили на її шиї синяки, а на чолі "велику рану." Голова Туркменської Гельсінської Федерації з прав людини Таджигул Бегмедова переконана, що журналістку вбили: "Ми зіштовхнулися з активним політичним вбивством журналістки Радіо Свобода, колишньої правозахисниці Огульсапар Мурадової. Є всі підстави вважати, що вона померла від насилля, після тортур і знущань."

Огульсапар Мурадова почала працювати для Радіо Свобода навесні цього року. А вже у червні її кинули за ґрати разом з трьома дітьми та ще кількома туркменськими правозахисниками. Згодом дітей відпустили, а журналістку та двох борців за права людини минулого місяця засудили від шести до семи років ув`язнення за нібито незаконне зберігання зброї. Суд тривав 10 хвилин, і, на думку оглядачів, був насмішкою над правосуддям.

Тепер світова спільнота закликає туркменський уряд з`ясувати всі обставини смерті журналістки в тюрмі. В інтерв''ю Радіо Свобода говорить представник ОБСЄ з питань свободи слова Міклош Гарашті:

"Я зв`язався з туркменською владою і попросив розслідувати смерть прозоро, надати інформацію про всі обставини довкола цієї смерті."

Із закликом з`ясувати причини смерті журналістки також виступила Рада директорів з питань радіомовлення США, яка звертає увагу на те, що туркменська влада відмовилася надати Огульсапар Мурадовій необхідну медичну допомогу.
XS
SM
MD
LG