Доступність посилання

ТОП новини

Заяву прем''єра Віктора Януковича, зроблену в Брюсселі щодо НАТО у Польщі зустріли спокійно. Польські політики підкреслюють, що Польща залишиться адвокатом України в Європі.


Єва Поштар Варшава, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Поляки досить спокійно зустріли заяву прем''єр-міністра України Віктора Януковича щодо НАТО, зроблену в четвер у Брюсселі. Польща, взявши на себе символічну роль адвоката України в Європі, бачила не раз повороти української зовнішньої політики. Так було ще від тоді, коли 15 років тому саме Польща першою визнала незалежність України. Польську роль у відносинах Євросоюзу і НАТО з Україною, особливо оцінено під час і після Помаранчевої революції. Варшавська кореспондентка Радіо Свобода поцікавилася, як польські політики оцінюють заяву Віктора Януковича щодо відкладення вступу України до НАТО, та чи ця заява якимось чином може впливати на українсько-польські відносини.

Заяву українського прем''єра Віктора Януковича з розумінням сприйняв колишній лідер профспілки "Солідарність" та перший президент незалежної Польщі Лєх Валенса. Він сказав Радіо Свобода:

“Зробив те, що мусив зробити. Такий стан сьогоднішньої України. Важаю, що цей стан виник унаслідок поведінки Заходу. Тобто поганої поведінки політиків Заходу, відсутності в їхніх заявах аргументів на користь України, щоб та швидше прямувала до Європи в якій вона є. Без України нема Європи. Польща була і залишиться адвокатом України”.

Про оцінку заяви прем''єра Віктора Януковича щодо НАТО я запитала спікера верхньої палати польського парламенту Богдана Борусевича:

“Я здивований. Виникає питання, що далі з МАР -планом шляху України до НАТО? План мав бути прийнятий восени, під час натівського самміту в Ризі. Там поки що не йдеться про рішення про вступ до НАТО. В тому перехідному часі можна було б провести тестування, чи в дійсності суспільство України проти НАТО. А це може багато змінити”.

А ось, що про цю справу сказав Марек Сівєц, польський євродепутат, член депутатської групи у справах України:

“В дійсності не відбулося жодної драми. Україна буде співпрацювати із НАТО, буде це військова співпраця. Важливо, щоб ця ситуація не започаткувала ланцюжка несприятливих для європейського співробітництва жестів. Тому, що Україна незабаром починає переговори про новий договір щодо партнерства з ЄС. Ведуться зараз ділові розмови про візовий режим.”

Усі польські політики наголошують, що багато в теперішній європейській політиці залежить від поведінки України. Зі свого боку Польща надалі заявляє про свою готовність сприяти Україні на її шляху до Європи.
XS
SM
MD
LG