Доступність посилання

ТОП новини

Держави-члени НАТО не збиралися запрошувати Україну до ПДЧ цього року – американський експерт.


Сергій Куделя Вашингтон, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Держави-члени НАТО ще влітку вирішили не запрошувати Україну цього року до Плану дій щодо членства в альянсі. Про це сказав в інтерв’ю Радіо Свобода президент неурядової організації “Проект перехідних демократій” Брюс Джексон. Тому він вважає цілком зрозумілою і виправданою позицію Прем”єр Міністра Віктора Януковича, який у Бріюселі заявив про неготовність України перейти до нового етапу у відносинах з НАТО.

Американськй аналітик і лобіст Брюс Джексон, який раніше підтримував якнайшвидший вступ України в НАТО, зараз обережніший у своїх оцінках. Він каже, що низька суспільна підтримка членства України в альянсі змусила США та європейських союзників переглянути перспективи відносин з Києвом. За його словами, вже до остаточного формування українського уряду в альянсі знали, що Україна не буде цього року запрошена до ПДЧ:

“Таке рішення було ухвалено консенсусом ще влітку. Тому це така ж вимога європейці і США, як і позиція українського уряду. Уся Європа зараз бере паузу після референдуму. І тому зовсім не дивно, що і Україна повинна враховувати зараз свою громадську думку.”

На думку Брюса Джексона, в останній рік було багато ознак того, що політично Україна не готова збзлизитись у відносинах з альянсом:

“Це було очевидно усім зважаючи на розлучення між Тимошенко та Ющенком минулого літа, слабку діяльність уряду, хаотичні дії напередодні та після парламентських виборів – це свідчило, що багато важливою роботи не було виконано. Вирішальним моментом стали демонстрації цього літа проти військових тренувань у Криму, які переконали усіх, що деякі посадовці надто сильно проштовхують це рішення, а це насправді безглуздо.”

Брюс Джексон визнає, що саме лідери правлячої тепер Партії Регіонів брали участь у цих демонстраціях і налаштовували громадську думку проти НАТО. Однак він стверджує, що у спотворенні інформації про альянс винні усі політичні сили України:

“В парламенті не має жодної партії, яка б не спотворювала відомості про НАТО задля власного політичного зиску. Це включає і самого Президента, і Юлію Тимошенко, і Олександра Мороза. НАТО стала певною маріонеткою для усіх політичних сил і усі вони несуть відповідальність за надання українцям невірної інформації про альянс. Партія Регіонів також відігравала у цьому роль, можливо навіть провідну роль. Але усі вони або перебільшували відносини з НАТО, або зрообили організацію частиною пристрасних політичних дебатів.”

Брюс Джексон схвально оцінює новий прагматичний підхід уряду Януковича до вступу в НАТО, який, за словами експерта, звужує і деполітизує це питання.

“Нова риторика може й не така романтична, якою вона була у 2004 чи 2005 роках. Але її підтримує більшість українського суспідьства. Отже, можливо двом Вікторам разом вдасться проводити політику, яка буде стійкішою і результативнішою.”

У найблжчий рік американський експерт прогнозує, що уряду зосередиться на економічних реформ, зокрема на приєднанні до СОТ. Лише після цього, на думку Брюса Джексона, може йти мова про подальше зближення України та НАТО.
XS
SM
MD
LG