Доступність посилання

ТОП новини

Зростання ВВП в Україні.


Оксана Гребіневич Київ, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українська економіка демонструє байдужість до політичних струсів і міцнішає. Принаймні про це говорить статистика. З початку року валовий внутрішній продукт в Україні зріс на 5,7%. А ось за рахунок чого це відбувається?

Валовий внутрішній продукт або ВВП - важливий показник стану економіки. Він відбиває загальну вартість всієї продукції, що виробили в країні і одночасно демонструє спад або зростання обсягів виробництва. У серпні поточного року ВВП України зріс на 7,1% в порівнянні із серпнем минулого року. Непоганий результат, - кажуть експерти, - особливо якщо взяти до уваги політичну нестабільність, до якої зазвичай так чутлива економіка. Втім, не всі фахівці задоволені таким зростанням ВВП. Говорить експерт Інституту Реформ (зам. міністра економіки в уряді Тимошенко) Володимир Рябошлик:

“Світовий досвід говорить, що країни, які перейшли на реформи [задля переходу]на ринкову економіку, вони повинні розвиватися дуже швидко. Це повинно бути більше 10 % на рік. При чому стабільно і регулярно. Тоді можна говорити про випереджаючий розвиток, про те, що ми наздоганяємо і те, що ми наближаємось. І головна проблема тут, що нема радикальних кроків по детінізації економіки.”

Попри розбіжність фахівців в оцінці, Міжнародний валютний фонд підвищив прогноз річного зростання українського ВВП. Так, якщо ще навесні йшлося про річне зростання на рівні 2,3%, то зараз іноземні експерти прогнозують ріст ВВП до 5%.

А ось що саме спричиняє до зростання ВВП, – пояснює економіст Національного інституту стратегічних досліджень Сергій Кисельов:

“Україна є експортною державою, і відповідно зростання ВВП пов’язано не тільки безпосередньо з діями уряду, не тільки з ситуацією на внутрішньому ринку, але і залежить від того, що відбувається на риках зовнішніх. Передовсім, якщо говорити про Україну, то це стосується зовнішнього ринку металу. Починаючи з липня минулого року, ситуація на ринку металу покращувалась з нашої точки зору.”

А експорт металу в Україні складає третину від загального українського експорту. До цього ще додалося збільшення експорту в США, якій зріс чи не в двічі. А також те, що українська економіка отримала грошові вливання завдяки кредитам. Цьогорічний показник по кредитуванню найкращий за останні десять років, і це пожвавлює економіку, - кажуть фахівці.
XS
SM
MD
LG