Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО не драматизують ситуацію навколо заяви Януковича щодо вступу до НАТО, зробленої в четвер у Брюсселі.


Наталія Вікуліна Брюссель, 15 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - НАТО збирається і надалі зміцнювати співпрацю з Україною, а Київ має сам визначити швидкість, з якою він хоче рухатися до членства в альянсі. Так прокоментував для радіо “Свобода” речник НАТО Джеймс Аппатурай заяву українського прем''єр-міністра Віктора Януковича про те, що приєднання України до Плану дій щодо членства в альянсі є питанням часу.

Віктор Янукович під час виступу у штаб-квартирі НАТО (Брюссель). 14 вересня 2006 р.
У НАТО нормально сприйняли слова Януковича про те, що нині Україна має замало прихильників вступу країни до альянсу і тому приєднання Києва до Плану дій щодо членства в НАТО є питанням часу. Говорить офіційний представник альянсу Джеймс Аппатурай:

“Від прем’єр-міністра Януковича ми почули про рішучі наміри підтримувати відносини з НАТО, поглиблювати їх. Ми це вітаємо. Це – якраз те, що ми хочемо робити і продовжувати. Я досить упевнений, що ми далі зміцнюватимемо з українським урядом ці відносини”,- заявив речник НАТО.

Він наголосив, що тільки від України залежить, з якою швидкістю вона рухатиметься до членства в альянсі. Аппатурай підтвердив, що більшість країн НАТО обговорювали приєднання Києва до Плану дій щодо членства в альянсі. Але, за його словами, якщо український уряд хоче рухатися до приєднання до цього плану своїми темпами, то в НАТО це повністю підтримують.

Невдачею назвав заяву Януковича щодо НАТО експерт паризького Інституту Євросоюзу з досліджень безпеки Марцін Заборовський. У коментарі для радіо “Свобода” він заявив, що український прем”єр тим самим порушив обіцяне Ющенку та іншим політикам. На думку науковця, нині не виправдовуються надії на те, що Янукович продовжуватиме лінію свого попередника принаймні в галузі зовнішньої політики. Заборовський упевнений, що до заяви нового українського прем”єра Київ мав дуже хороші шанси приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО – зміцнити зв’язки з Україною хотіли принаймні деякі країни альянсу, серед яких Сполучені Штати та Польща. Чи звів Янукович із своєю заявою такі шанси нанівець?

“Ну, такі заяви не допомагають, чи не так? Для цього існує низка причин. Адже якщо ви хочете вступити до певного клубу, то маєте послідовно казати, що ви хочете це зробити. Тому що це ВИ хочете стати членом клубу, а якщо в якийсь момент ви заявляєте, що не зацікавлені в цьому, тоді настрої в цьому клубі обертаються проти вас”,- уважає експерт Заборовський.
XS
SM
MD
LG