Доступність посилання

ТОП новини

Українці набирають кредитів – вигоди й небезпеки.


Оксана Гребіневич Київ, 18 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – За вісім місяців цього року українці побили усі можливі кредитні рекорди: вони напозичались на 196 мільярдів гривень. Це найбільший показник за всю історію від часу запровадження гривні.


Такому пожвавленню на ринку кредитування банки завдячують насамперед громадянам, яким гроші потрібні для купівлі квартири, авто чи техніки. А ось підприємці позичаються менш охоче.

До того ж дедалі більше і громадян, і бізнесменів надають перевагу валютним кредитам.

Структура кредитів значно змінюється

Іще минулого року більшість кредитів юридичним особам надавалась у гривні, і лише фізичні особи брали більше у валюті.

Але нині структура кредитів, якщо дивитися її в розрізі валют, дуже змінюється, каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За його словами, саме минулого року пішов активний розвиток ринку іпотеки, автомобільного кредитування, де довготривалі кредити беруться зазвичай у валюті через те, що там ставки нижчі.

«А цього року не лише населення, а й бізнес бере значно більше у валюті, ніж у гривні», – каже економіст.

Зростає кредитування – зростають і ризики

Збільшення обсягів кредитування є добрим сигналом зростання української економіки, стверджують фінансисти.

Але й ризики зростають. Люди отримують платню в гривнях, а віддавати доводиться в доларах. У разі серйозних валютних коливань кількість неповернених кредитів може стрімко зрости.

До того ж, як звертають увагу фахівці, українці не мають кредитних історій. Тож банки майже ніколи не знають – віддасть ця людина гроші чи керуватиметься гаслом тіньової економіки: “Борги віддають лише боягузи”.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Сергій Кисельов каже, що різке зростання разом із недовірою до національної валюти може спричинитися до проблем.

Він нагадує, що експерти і Міжнародного валютного фонду, і міжнародних рейтингових агентств уже говорять: таке різке зростання може бути небезпечним для економіки – є ризик масового неповернення кредитів.

Але експерт бачить і оптимістичний бік: «А з іншого боку сильне фінансове підживлення промисловості і торгівлі веде до їхнього зростання».

Кредити дешевші не стануть

Найближчим часом зменшення попиту на гроші в Україні очікувати не варто, кажуть експерти. Навпаки – восени буде пожвавлення.

А це, вважають вони, означає, що і здешевлення кредитів навряд чи відбудеться.
XS
SM
MD
LG