Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат Президента: новий керівник має повернути втрачений вплив.


Тетяна Ярмощук Київ, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Новий робочий тиждень Секретаріат Президента розпочав із новим керівником. Екс-міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога змінив на посаді голови президентського Секретаріату Олега Рибачука.

Олег Рибачук (ліворуч) та Віктор Балога під час спільної прес-конференції. 16 вересня 2006 року.
Представляючи свого наступника, Олег Рибачук сказав, що іде з посади, оскільки свою місію, поставлену перед ним президентом, виконав. А Віктор Балога в свою чергу заявив, що значних кадрових змін та кардинального реформування президентського Секретаріату не буде.

Від підприємця до міністра

43-річний закарпатець Віктор Балога з 1992 по 1998 роки займався підприємництвом. Після цього став Мукачівським міським головою, а потім очолив Закарпатську обласну адміністрацію. Народний депутат четвертого скликання.

Україна дізналась про Балогу 2004 року, під час драматичних виборів міського голови Мукачева. Після приходу Віктора Ющенка Балога знову став головою Закарпатської адміністрації, далі посів крісло міністра з надзвичайних ситуацій в кабінеті Юрія Єханурова.

Завдання – зміцнити Секретаріат, врятувати президентство?

Віктор Балога зможе бодай якось зміцнити роль Секретаріату Президента, каже директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран. Він уважає Балогу за одного з небагатьох менеджерів, що залишилися у оточенні Ющенка і які можуть зробити з Секретаріату Президента впливову структуру.

«Балога – це системний працівник. Він мав досвід протистояння у себе в регіоні, відома його історія з есдеками. Завдяки цьому однозначно можна сказити, що Секретаріат Президента стане потужнішою структурою», – каже Таран.

А от чи вдасться Балозі врятувати президентство як інститут, це інше питання, додає політолог. На його думку, відповідь залежить не тільки від Секретаріату, як від депутатів та народу України.

Рибачук як слабка ланка Президента

За Рибачука ж, твердить більшість експертів, Секретаріат став найслабшою президентською ланкою. А за умов, коли уряд очолює Віктор Янукович, Президентові потрібно якраз зміцнювати свої структури, вважає керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

«Рибачук виявився абсолютно безсистемним і неорганізованим. Такої неорганізованості у Секретаріаті, як за Рибачука, важко згадати. Окрім побудови паркану навколо Секретаріату Президента, він нічим не відзначився», – заявив Доній.

Перестановки в апараті Президента нині сприймають спокійно

Мало хто зараз може пригадати ім’я керівника президентського апарату Леоніда Кравчука. А от за Леоніда Кучми його Адміністрація перетворилася на центр ухвалення державних рішень і тотального контролю.

За президентства ж Віктора Ющенка вплив його Секретаріату незмірно зменшився. Віктор Балога вже третій його керівник. До нього Секретаріатом Президента керували Олександр Зінченко і Олег Рибачук.
XS
SM
MD
LG