Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада підтримала заяви прем’єр-міністра України про взаємини з НАТО


За постановою ВР, приєднання України до будь-яких військових союзів можливе лише після референдуму. Водночас проєвропейські організації України називають позицію прем’єр-міністра помилковою. Учасники Мережі проєвропейських громадських організацій вимагають негайно подати заяву на приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО.


За постановою ВР, приєднання України до будь-яких військових союзів можливе лише після референдуму.

Депутати доручили профільним парламентським комітетам розробити проект закону про особливості вступу України до міжнародних військово-політичних союзів.

Водночас проєвропейські організації України називають позицію прем’єр-міністра помилковою. Свою позицію учасники Мережі проєвропейських громадських організацій виклали у спеціальному зверненні.

Вони вимагають негайно подати заяву на приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО.

Вони висловили жаль із приводу непослідовних дій українських політиків у сфері інформування громадськості щодо НАТО та висунули до уряду вимогу збільшити вдвічі витрати на це у бюджеті на наступний рік.

Ірина Бекешкіна, керівник фонду «Демократичні ініціативи» – однієї з організацій, що підписали звернення, – зазначає: прем’єр не мав робити заяв про зміну зовнішньополітичного курсу, адже в Україні діють схвалені Верховною Радою Основні напрями зовнішньої політики. Вони передбачають співпрацю з НАТО з подальшою перспективою вступу.

Водночас громадські організації, що підписали Звернення, вимагають від Президента терміново скликати засідання Ради національної безпеки і оборони для розгляду питання позиції України відносно приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО.
XS
SM
MD
LG